TEKNOFEST’e damgayı CEZERİ vurdu - M5 Dergi
KapakMakalelerSayı 351 Ekim 2020

TEKNOFEST’e damgayı CEZERİ vurdu

Abone Ol 

Pandemiye rağmen rekor başvuruya dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin tam bağımsız güçlü ve müreffeh olabilmesinin yalnızca teknolojiyi kullanmakla değil hayal eden, araştıran ve onu geliştirip üretmekle mümkün olabileceğine dikkati çekti.

Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağının artırılmasının hedeflendiği, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’in üçüncüsü, T3 Vakfı’nın öncülüğünde bu yıl Kurtuluş Savaşımızın Gazi kenti Gaziantep’te Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda bakanın da ziyaret ettiği TEKNOFEST’te bu yıl insansız araçlar öne çıktı. Özellikle Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri büyük ilgi görürken, yine öğrenciler tarafından geliştirilen insansız su altı aracı da büyük ilgi gördü. Gaziantep’te düzenlenen kortej yürüyüşüyle 24 Eylül’de başlayan TEKNOFEST’e ilişkin bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep Kalesi önünde düzenlenen törende, milli teknoloji hamlesinin adeta markası haline gelen festivalin, her aşamasında emeği geçen T3 Vakfı başta olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

“TEKNOFEST’e olan ilgi her sene katlanarak artıyor. Festivalin ilk yılında, 4 bin 333 takım yarıştı, 550 bin ziyaretçi bizleri yalnız bırakmadı. İkinci senemizde yarışan takım sayısı 17 bin 773’e çıktı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerin yanı sıra sınırlarımızı da aştık, 122 ülkeden de yarışmacıya ülkemizde ev sahipliği yaptık. Geçen sene 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle, kendi alanında dünyanın bir numaralı festivali olduk. Biliyorsunuz ilk 2 sene İstanbul’daydık, üçüncü senemizde Anadolu’ya çıkarma yapalım dedik ve işte Gaziantep’teyiz. Bu sene Teknofest’e 100 binden fazla yarışmacı başvurdu, bu hakikaten muazzam bir rakam.”T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise TEKNOFEST’in Anadolu kenti olan Gaziantep’te yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi. TEKNOFEST için yola çıktıklarında bir hayalinin olduğunu belirten Bayraktar, “Dünyada en ileri teknolojileri geliştiren bir Türkiye’nin hayalini kuruyorduk. Bugün bu hayali tüm genç kardeşlerimizle milyonlarla paylaşıyoruz.” dedi.

Pandemiye rağmen rekor başvuruya dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin tam bağımsız güçlü ve müreffeh olabilmesinin yalnızca teknolojiyi kullanmakla değil hayal eden, araştıran ve onu geliştirip üretmekle mümkün olabileceğine dikkati çekti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Baş-kanı Fatma Şahin de Türkiye’nin en kadim şehri gazi şehirde ilk defa böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptıkla-rı için çok heyecanlı ve gururlu olduklarını söyledi.

ERDOĞAN: İHA’DAKİ BAŞARIYI OTOMOBİL VE UÇAN ARABALARDA YAKALAYACAĞIZ

TEKNOFEST, üçüncü gün Cumhur-başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırla-dı. Festivalin şehre, ülkeye, millete ve özellikle gençlere hayırlı olmasını dile-yen Erdoğan, ülkeyi bu güzel etkinlikle buluşturan Sanayi ve Teknoloji Bakan-lığı ile T3 Vakfının tüm mensuplarına teşekkür etti. Erdoğan, Gazianteplilere de bu güzel programa ev sahipliği yap-tıkları için ayrıca teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ın havacılıktaki gayretlerini bilmeyenlerin, bugün sahip olduğumuz insansız hava aracı teknolojilerini, kendi uçağımızı, kendi helikopterimizi yapma gayretlerimizin önemini izah etmek gerektiğinin altını çizdi.

Yaptığı konuşmada özellikle gençlere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Sizler gibi, gençlerin kurduğu ve kısa sürede dünya çapın-da başarıya ulaşıp milyar dolarlık değerlere ulaştırdığı girişimler olduğunu biliyoruz. Yapay zeka, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi yeni alanlar başta olmak üzere teknolojinin her boyutunda benzer başarıların kazanıl-maması için hiçbir sebep yoktur.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ın havacılıktaki gayretlerini bilmeyenlerin, bugün sahip olduğumuz insansız hava aracı teknolojilerini, kendi uçağımızı, kendi helikopterimizi yapma gayretlerimizin önemini izah etmek gerektiğinin altını çizerek “Nuri Killigil başta olmak üzere yerli ve milli savunma sanayimizi geliştirme yolunda hayatlarını feda eden isimlerin mücadelesini bilmeyen, kendi tankımızı, topumuzu, silahımızı üretme ısrarımızın manasını çözemez” dedi.

Türkiye’nin İHA alanında bugün dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiğini hatırlatan Erdoğan, “İnşallah benzer başarıyı otomobil ve uçan arabalarda yakalayacağız” vurgusu yaptı.

CEZERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri TEKNOFEST’de yerini aldı. TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Cezeri için “herkesi pilot yapabilen çok akıllı bir araç” dedi.

Cezeri’nin hikayesini TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar anlattı. Bayraktar, Cezeri’nin herkesi pilot yapabilen çok akıllı bir araç olduğunu belirtti. Aracın henüz doğum aşamasında olduğunu vurgulayan Bayraktar, Cezeri’nin 5 ila 15 yıl arasında kullanıma girebileceği bilgi-sini paylaştı. Bayraktar, “Bundan sonraki hedefimizde akıllı uçan arabalar var. Adeta kişisel bilgisayar gibi kullanılan, akıllı arabaları hayal ediyoruz.

İNSANSIZ SU ALTI ARACI

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencilerinin geliştirdiği insansız su altı aracı “Hendesetul Cezeri”, TEK-NOFEST 2020’de boy gösterdi. Yarışların manuel ve otonom olmak üzere iki aşamadan oluştuğunu dile getiren Mete, “Manuel görevleri pilot olarak belirlediğimiz arkadaşımız gerçekleştirmekte. Otonom görevler ise araç dışından hiçbir müdahale olmadan aracın kendi algoritmasiyla gerçekleşmekte. Şu an yarışmalarda oldukça başarılı ilerliyoruz.” dedi.

Su altı otonom projelerinin, destek görmesi halinde çok geniş bir kulla-nım alanı bulunduğunu vurgulayan Mete, şunları kaydetti: “Aracımız, su altı taaruz, arama tarama, su altı sondaj işlemlerinde, tersane sektöründe kullanılabilir. Su altı otonom sürüşün asıl avantajı, su altı aracıyla karadan iletişim kurulması gerekmemektedir. Su altı iletişimi, hava ortamında olduğu gibi kolaylıkla gerçekleşememektedir. Bu nedenle kara ile bağlantıya ihtiyaç duymayan su altı sistemleri denizcilikte ve su ile alakası olan her sektörde büyük bir kolaylık ve iş gücü kazancı sağlayabilecektir. Ayrıca su altı sistemleri, gerekli durumlarda deniz yüzeyine çıkarak karayla iletişim kurabilir. İnanıyoruz ki otonom teknolojiler, her sektörde olduğu gibi bu sektörün de istikbalidir.”

Bayraktar, Cezeri’nin 5 ila 15 yıl arasında kullanıma girebileceği bilgisini paylaştı. Bayraktar, “Bundan sonraki hedefimizde akıllı uçan arabalar var. Adeta kişisel bilgisayar gibi kullanılan, akıllı arabaları hayal ediyoruz.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close