Çin'in önde gelen silah bilimcisi, 6 yıl içinde nükleer füzyona ulaşacaklarını açıkladı - M5 Dergi
Genel

Çin’in önde gelen silah bilimcisi, 6 yıl içinde nükleer füzyona ulaşacaklarını açıkladı

Abone Ol 

Ülkenin önde gelen nükleer silah bilimcilerinden birine göre Çin, gelecek 6 yıl içinde nükleer füzyon enerjisiyle neredeyse sınırsız temiz enerji üretmeyi umuyor.

Çin Mühendislik ve Fizik Akademisi’nden Profesör Peng Xianjue, Pekin merkezli düşünce kuruluşu Techxcope tarafından düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Çin yönetiminin Siçuan eyaletindeki Çengdu’da dünyanın en büyük atımlı enerji santralinin inşasını onayladığını söyledi.

Duyuruyu ilk kez haberleştiren The South China Morning Post’a göre Profesör Peng, “Füzyon ateşlemesi, günümüz dünyasında bilim ve teknolojide en önemli şey” dedi.

Dünyanın enerji ölçekli füzyon salımını başaran ilk ülkesi olmak, insanlar için füzyon enerjisine giden yoldaki en önemli kilometre taşını teşkil edecek.

Nükleer füzyon, enerji kaynaklarının “kutsal kasesi” olarak tanımlanıyor. Çünkü Güneş’te meydana gelen ve hidrojen atomlarının helyum atomları oluşturmak için bir araya gelmesiyle muazzam miktarda enerjinin açığa çıktığı doğal reaksiyonları taklit ederek sınırsız enerji vadediyor.

Bu işlem çok yüksek sıcaklıklar ve plazmayı reaktörün çekirdeğinde muhafaza etmenin karmaşıklığı nedeniyle şimdiye kadar gerçekleştirilemedi.

Bu ay Güney Kore’deki bir araştırma ekibi, 100 milyon santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda çalışan bir nükleer füzyon reaksiyonunu ilk kez 30 saniye boyunca sürdürmeyi başardıklarını bildirdi.

Çinli bilim insanlarının “yapay güneş” kullanarak şimdiye kadar elde ettiği en iyi sonuçlar, biraz daha soğuk 70 milyon santigrat derecede 17 dakikadan uzun süre sürdürülen bir reaksiyon.

Çin’deki elektrik santrali, termonükleer bombanın füzyon reaksiyonunu büyük elektrikli iticiler aracılığıyla taklit eden Z-pinch makinesi denen bir şeye bel bağlayacak. Bunlar tipik olarak atomik silahlar geliştirmek için kullanılır ve plazma içinde ortaya çıkan ve çökmesine neden olan bozulmalar nedeniyle yalnızca kısa süre önce nükleer füzyon enerjisine uygun bir yol olarak kabul edildi.

Kesintili eksenel akış olarak adlandırılan işlem gibi plazmayı stabilize edecek yeni yaklaşımlar, bu teknik aracılığıyla tam ölçekli bir nükleer füzyon tesisinin gelecekte mümkün olabileceğine işaret ediyor. Fakat Profesör Peng, yeni tesisteki füzyon işleminin ilk olarak parçacıkları uranyuma götürmek için kullanılacağını ve bunun da bir fisyon reaktörüne enerji vereceğini söyledi.

Z-pinch makinesinin 2025’te tamamlanması beklenirken tüm tesis için beklenen tamamlanma tarihi ise 2028. Profesör Peng, tesisin 2035 itibarıyla doğrudan elektrik şebekesi için ticari nükleer füzyon enerjisi üretimi yapabileceğini tahmin ediyor.

Bu nihai hedef gerçekleştirilmeden önce, süreci destekleyebilecek özel parçaların tasarımı da dahil birkaç zorluk hâlâ mevcut fakat başarı yakalanırsa tesis on binlerce yıl boyunca enerji taleplerini karşılama potansiyeline sahip.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close