Çin'den ABD, AB, Japonya ve Tayvan'a anti-dumping vergisi - M5 Dergi
DünyaGenelÖne Çıkan

Çin’den ABD, AB, Japonya ve Tayvan’a anti-dumping vergisi

Abone Ol 

Çin, otomotiv ve elektronik başta olmak üzere birçok endüstride kullanılan önemli bir mühendislik plastiği olan poliformaldehit kopolimeri (POM) ithalatına karşı ABD menşeli ürünler için yüzde 75 oranında anti-damping vergisi uygulanacağını duyurdu.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD, Avrupa Birliği (AB), Japonya ve Tayvan’dan yapılan poliformaldehit ithalatının, yerli sanayiye ciddi zarar verdiği ve bu zarar ile damping uygulamaları arasında doğrudan bir bağ bulunduğu belirtildi.

90 günlük ticaret ateşkesi sürerken geldi

Vergi kararı, Çin ile ABD arasında geçen hafta yapılan ve birçok ürüne uygulanan vergilerin düşürülmesini öngören 90 günlük ticaret ateşkesi sırasında alındı. Bu durum, iki ülke arasındaki ticaret savaşının yeniden tırmanabileceğine dair işaretler olarak yorumlandı.

AB, Japonya ve Tayvan menşeli aynı ürünlere ise yüzde 32,6 ile 35,5 arasında değişen oranlarda vergi uygulanacak.

5 yıl boyunca geçerli olacak

Yeni vergi uygulamasının 20 Mayıs 2025 itibarıyla yürürlüğe gireceği ve ilk etapta beş yıl boyunca geçerli olacağı bildirildi. Ancak Çinli yetkililer, söz konusu ülkelerden yeni ihracatçılar için talep etmeleri halinde ayrı değerlendirme süreçlerinin başlatılabileceğini ifade etti.

Poliformaldehit kopolimeri, bakır ve çinko gibi metallere hafif ve dayanıklı bir alternatif olarak kabul ediliyor. Ürün; otomotiv parçaları, elektronik donanım, inşaat malzemeleri, beyaz eşya ve tıbbi ekipmanlar gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılıyor.

AB ile ilişkilerde yeni gerilim ihtimali

Yeni vergilendirme adımının, Çin’in AB ile ilişkilerinde yeni bir gerilim yaratabileceği belirtiliyor. Brüksel, Çin’in bazı sektörlerde sanayi fazlası üretim yaparak Avrupa pazarındaki şirketleri dezavantajlı konuma getirdiği yönündeki eleştirilerini sürdürürken, 2024 yılında Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik yüksek oranlı gümrük vergileri getirmişti. Pekin ise buna karşılık misilleme uygulamalarını devreye sokmuştu.

Taraflar geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmede, ticari ilişkilerde düzenli ve geçici istişarelerin yürütülebileceği bir iletişim kanalı kurulması konusunda da mutabık kalmıştı.

Kaynak: M5 / SCMP

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close