The New York Times: 'Beklenmedik bir silah' Rus saldırılarını durdurdu - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

The New York Times: ‘Beklenmedik bir silah’ Rus saldırılarını durdurdu

Abone Ol 

Rus işgali başladığında birçok uzman, Ukrayna Kuvvetleri’nin alçaktan uçan hava güçlerininin ve birkaç insansız hava aracının birkaç saat içinde vurulmasını bekliyordu.

The New York Times gazetesinde yayımlanan makale M5 tarafından çevrilmiştir.

Ancak çatışmanın üzerinden iki haftadan uzun bir süre geçmesine rağmen, Ukrayna’nın insansız hava araçları (Türk yapımı Bayraktar TB2 modelleri) yalnızca uçmakla kalmıyor ayrıca Pentagon yetkililerine göre; Rus füze rampalarına, tanklarına ve ikmal trenlerine de güdümlü füzeler fırlatıyor.

İHA’lar adeta savaşın gidişatını belirleyen kuşlar haline geldi. Ukrayna Savunma Kuvvetleri’nin bu şaşırtıcı yetenekleri Rusların karşılaştığı daha büyük sorunların sadece bir işareti.

2001’de Afganistan’da ve 1991’de Basra Körfezi’ndeki savaşta görev yapan ve ABD hava harekatlarını planlayan emekli Hava Kuvvetleri Generali David Deptula; “Rus ordusunun performansı şok edici. Yavaş ve hantal hareket ediyorlar. Buna karşılık, Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin beklenenden daha iyi performans göstermesi, tüm ülkenin moraline büyük bir destek oldu.” tespitinde bulunuyor.

Ukrayna halkı Bayraktar insansız hava araöları hakkında şarkılar söylüyor ve tahrip olmuş Rus zırhlılarının görüntülerini internette yayınlıyor. Hatta, başkent Kiev’deki hayvanat bahçesinde geçen hafta doğan bir lemura Bayraktar adını verdiler.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev’e doğru ilerleyen devasa Rus askeri konvoyuna birkaç saldırı gerçekleştirmek için silahlı Bayraktarları başarıyla kullandığını doğruladı. İHA’lar ayrıca keşif amaçlı olarak Ukrayna kara birlikleri için hedef belirlemek içi de kullanılıyor.

Bir Pentagon yetkilisi, “Bayraktar’ın hava saldırıları olarak” internette yayınlanan videoların gerçekliğini ise teyit edemediğini belirtiyor.

Bayraktar TB2’ler 39 fit kanat açıklığına sahip ve bu dronlar Türkiye’de monte ediliyor. Ancak büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da yapılan elektronik yedek parçalardan oluşuyor. Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’da giderek artan sayıda ülke TB2’leri satın aldı çünkü her biri yaklaşık 2 milyon dolarlık fiyatları ile insanlı savaş uçaklarından çok daha ucuzlar.

Son yıllarda, TB2’ler Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ’daki hedeflere saldırmak için kullanıldı. Her seferinde Rus yapımı tanklar ve uçaksavar sistemleriyle donanmış rakiplerine yıkıcı darbeler indirdi.

Ancak askeri planlamacılar ve sivil uzmanlar, öz savunma sistemleri olmayan, radar tarafından kolayca tespit edilebilen ve sadece 80 mil hızla seyredebilen bu insansız hava araçlarının, Rusya’nın çok katmanlı hava savunma sistemi için “oturan ördekler” olacağı konusunda uyardılar.

Rus güçlerinin, yerdeki İHA’ları imha edebilen uzun menzilli seyir füzeleri, havadan kolayca vurabilen kısa menzilli füze sistemleri ve İHA’ların haberleşmesini engelleyerek düşmelerine neden olan elektronik harp sistemleri bulunuyor. .

New York merkezli Dış İlişkiler Konseyi’nde insansız hava aracı savaşı üzerine çalışan Lauren Kahn; “İHA’ların başarı siciline rağmen, herkes Rus savunmasının tüm yelpazesiyle gerçekten karşılaştıklarında hiç br şanslarının kalmayacağını bekliyordu. Hayatta kalmaları ve sürekli kullanımları Rusların yetenekleri hakkında gerçekten soru işaretleri yaratıyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Pentagon yetkilileri, Rusların şu ana kadar Ukrayna üzerinde gökyüzüne hakim olamamasından dolayı şaşkınlıklarını koruyor.

ABD’li yetkililer ve analistler, Moskova’nın Ukrayna sınırlarında gelişmiş füze savunma sistemleri ve hava gücü oluşturduğunu ancak bunları kara kuvvetlerini tamamlamak için etkin bir şekilde kullanmadığını söyledi. Ve Ukrayna hava savunması, Rus uçaklarını düşürmede şaşırtıcı derecede etkili oldu.

Pentagon sözcüsü John Kirby Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Hava ve kara operasyonları arasında görmeyi beklediğiniz entegrasyon seviyesini görmüyoruz. Yerde yaptıkları şeyler havadadan tam olarak desteklenmiyor. Orada bir kopukluk var gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close