Bilim insanları: "Kara delik incelemelerinde nadir görülen bir olay gözlemlendi" - M5 Dergi
Genel

Bilim insanları: “Kara delik incelemelerinde nadir görülen bir olay gözlemlendi”

Abone Ol 

Kara deliklerin peşinde koşan bilim insanları, nadir görülen bir olaya rastladı.

Uzayın derinlikleri bilim dünyasının odak noktalarından biri olmayı sürdürürken geçtiğimiz günlerde oldukça nadir bir olay gözlemlendi. Kara deliklerin peşinden koşan bilim insanları, tesadüfen yok olan bir yıldızın uzaya ‘fırlayan’ parçasıyla karşılaştı.

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, PSR J1914+1054g adlı yıldızın süpernova ile yok oluşunun ardından “yay şoku bulutsusu” adı verilen olayı gözlemledi. Basit tabirle olay, yıldızın patlamasıyla uzaya çok hızlı bir şekilde atılan radyo sinyalleri idi.

Uzayda görülen nadir olay, böyle gözlemlendi:

süpernova

Yukarıda gördüğümüz iz, ardında yay şoku bulutsusu bırakan ve çok yüksek hızla hareket eden bir pulsara, yani bir nötron yıldınına ait. Bilim insanları, bu bulutsuya “Mini Mouse” adını verdi.

Bu olay nasıl yaşanıyor?

Yıldızların büyük bir çoğunluğu, bünyesindeki hidrojenin tükenmesiyle ömrünün sonuna geliyor, kimyasal denge sağlanamadığından patlayarak yok oluyor. Patlama sonrasında yıldızın yerini büyük bir bulutsu, yani toz ve diğer iyonize gazlardan oluşan bir yapı alıyor.

Fakat süpernova patlaması dengesiz bir şekilde gerçekleşirse, ortaya yukarıdaki manzaraya benzer manzaralar çıkabiliyor. Nötron yıldızı, patlamanın ardından galakside çok yüksek hızda hareket etmeye başlıyor.

süpernova

Görüntüde gördüğümüz iz, galakside yaklaşık 40 ışık yılına eşit mesafeyi kapsıyor. Bu olaya neden olan süpernovanın ise günümüzden 82 bin yıl önce yaşandığı tahmin ediliyor. Yıldızın, saniyede 320 ila 360 kilometre hızla hareket ettiği belirtiliyor.

Kaynak: Webtekno

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close