Bilim insanları: "Işık hızını geçen warp motorlarına giden yolda çığır açıcı adımlar atıldı" - M5 Dergi
Genel

Bilim insanları: “Işık hızını geçen warp motorlarına giden yolda çığır açıcı adımlar atıldı”

Abone Ol 

Işıktan hızlı seyahat etmenin bir gün mümkün olabileceğini öne süren bilim insanları, warp motoru çalışmalarında yeni bir sayfa açtı.

Uzay Yolu (Star Trek) hayranlarının yakından tanıdığı warp motoru veya büküm sürüşü, uzay-zaman dokusunun büzülebileceği varsayımına dayanıyor.

Halihazırda sadece bilimkurgu eserlerinde var olan bu motorlar, uzay aracının önündeki uzay-zaman dokusunu sıkıştırıp arkasında da yayılmasını sağlayarak bir “büküm baloncuğu” yaratıyor. Bu sayede araç çok yüksek hızlara ulaşırken, ışıktan daha hızlı ilerlemeyi de başarabiliyor.

Meksikalı fizikçi Miguel Alcubierre, 1994’te bunun gerçek hayatta nasıl mümkün olabileceğine dair bir makale yayımlanmıştı. Fakat “Alcubierre motoru” denen bu modelin çalışmak için egzotik bir madde olan negatif enerjiye ihtiyacı var. Hiçbir zaman kesin bir şekilde gözlemlenmeyen bu maddenin var olup olmadığı bile bilinmiyor.

Classical and Quantum Gravity adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırmadaysa bu maddeye gerek kalmadan warp motorunun gerçek dünyaya taşınabileceği öne sürülüyor.

Uluslararası düşünce kuruluşu Applied Physics’ten bir ekibin ortaya attığı teorik model, geleneksel ve yenilikçi kütleçekim tekniklerini birleştirerek nesneleri bilinen fizik sınırları içinde yüksek hızlarda taşıyabilen bir warp baloncuğu yaratıyor.

Makalenin başyazarı Dr. Jared Fuchs “Bu çalışma warp motorlarıyla ilgili tartışmaları değiştiriyor” diyor.

Türünün ilk örneği bir model ortaya koyarak warp motorlarının bilimkurguyla sınırlı kalmayabileceğini gösterdik.

Yeni model “ışıktan yavaş, yüksek hızlarda” seyahat etmeyi mümkün kılarken warp motoruna giden yolda önemli bir adıma işaret ediyor. Araştırmanın ortak yazarı Dr. Christopher Helmerich “Böyle bir tasarım hâlâ önemli miktarda enerji gerektirecek fakat warp etkilerinin egzotik madde formları olmadan da elde edilebileceğini gösteriyor” diyerek şöyle ekliyor:

Bu bulgular gelecekte warp motorunun enerji gereksinimlerinin azaltılmasının önünü açıyor.

Applied Physics ekibi geçen ay, warp motoru teknolojilerinin teoride test edilip geliştirilmesi amacıyla Warp Factory (Warp Fabrikası) adlı araçlarını halka açmıştı.

Ekip önlerindeki engellerin üstesinden gelerek bilimkurguyu gerçeğe taşıma çalışmalarını sürdürürken düşünce kuruluşunun CEO’su Gianni Martire, durumu “Henüz yıldızlararası seyahatler için eşyalarımızı toplamasak da bu başarı yeni ihtimaller çağını müjdeliyor” sözleriyle açıklıyor:

İnsanlık Warp Çağı’na girerken biz de istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz.

Kaynak: Independent, Space, Business Wire

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/m5dergi/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/m5dergi/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/m5dergi/p...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/m5dergi/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51