Bilim İnsanları: "Geceyle Gündüzün Aynı Göründüğü Sıradışı Bir Gezegen Sistemi Keşfedildi" - M5 Dergi
Genel

Bilim İnsanları: “Geceyle Gündüzün Aynı Göründüğü Sıradışı Bir Gezegen Sistemi Keşfedildi”

Abone Ol 

Coconuts-2b, Jüpiter’in kütlesinin 6 katına sahip bir gaz devi ve ondan 900 milyar kilometre uzakta, düşük kütleli bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor.

Gökbilimciler, gece ve gündüzün tamamen aynı göründüğü, Dünya’dan sadece 35 ışık yılı uzaklıkta tuhaf bir yeni gezegen keşfetti.

Coconuts-2b olarak adlandırılan ötegezegen, Jüpiter’in kütlesinin 6 katı olan bir gaz devi ve ondan 900 milyar kilometre uzakta, düşük kütleli bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor. Bu, Dünya’yla Güneş arasındaki görece daha kısa olan 151,87 milyon kilometre mesafeden 6 bin kat daha fazla.

Geniş yörüngesi ve kırmızı cüce yıldızının düşük sıcaklığı, bu gezegenin gökyüzünde gündüzle gecenin neredeyse aynı göründüğü anlamına geliyor. Yıldızsa parlak kırmızı bir ışık olarak görünüyor.

Coconuts-2b’nin ve parçası olduğu Coconut-2 sisteminin sınıflandırılmasının Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nde lisansüstü eğitim gören Zhoujian Zhang tarafından yapılması beklenmedik bir durumdu. Coconuts-2b ilk olarak 2011 yılında Geniş Alan Kızılötesi Gözlem Kaşifi (Wide-field Infrared Survey Explorer) uydusu tarafından tespit edilmişti ancak bir yıldızın etrafında dönmekten ziyade serbestçe dolaşan bir cisim olduğu düşünülüyordu.

Coconuts-2b, 4 milyar yaşındaki Güneş’ten 10 kat genç ve onun kütlesinin üçte birine sahip Coconuts-2a adlı düşük kütleli bir yıldıza da bağlı.

Doktora tezi için yıldızların etrafında süper yörünge mesafeli cisimler bulmayı amaçlayan Zhang, “Süper yörünge mesafesindeki devasa bir gezegene ve çok havalı bir merkezi yıldıza sahip olan Coconuts-2, bizim kendi Güneş Sistemimizden çok farklı bir gezegen sistemini temsil ediyor” dedi.

Coconuts-2b, yalnızca 160 santigrat derece sıcaklıkta görüntülenen en soğuk ikinci ötegezegen ve düşük enerji çıkışı nedeniyle yalnızca kızılötesi ışık kullanılarak tespit edilebilir. Gezegende oluştuğundan beri hapsolmuş olan bir miktar artık ısı var ama yine de Güneşimizinkinden bir milyon kat daha zayıf.

Zhang’ın tez danışmanı Michael Liu, “Diğer yıldızların etrafındaki gaz devi gezegenlerden gelen ışığı doğrudan tespit etmek ve incelemek, bulduğumuz gezegenler genellikle düşük yörünge mesafelerine sahip olduğundan ve bu nedenle ev sahibi yıldızın ışığının parıltısına gömüldüğünden normalde çok zordur” dedi.

Devasa yörünge mesafesiyle Coconuts-2b, genç bir gaz devi gezegenin atmosferini ve bileşimini incelemek için harika bir laboratuvar olacak.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close