Bilim insanları: “Bugüne kadarki en ağır antimadde çekirdeği keşfedildi”
Bugüne kadar keşfedilen en ağır antimadde çekirdeği saptandı. Bulgular, evrenin ilk anlarına dair merak edilen soruları yanıtlayabilir.
Bilinen maddeyle kütle bakımından aynı olan antimaddenin sadece elektrik yükü ters yönde oluyor. Örneğin negatif yüklü elektronun antimaddesi olan pozitron, eksi değil artı işaretli.
Standart teoriye göre 13,8 milyar yıl kadar önce gerçekleşen Büyük Patlama’nın hemen ardından evren, madde ve bunların antimadde parçacıklarıyla doluydu.
Bu parçacıklar çarpışarak birbirini yok ediyordu ve bir saniyeden daha kısa süre içinde evrende neredeyse sadece madde parçacıkları kaldı. Halihazırda neredeyse hiç antimadde yok.
Bunun nedeni Büyük Patlama’nın ardından madde parçacıklarının, antimaddeden çok küçük bir farkla daha fazla olmasıydı. Ancak bilim insanları bu farka neyin yol açtığını bilmiyor.
ABD’deki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’nda yer alan Göreli Ağır İyon Çarpıştırıcısı’nda (RHIC), evrenin ilk anlarındaki ortamı yaratmaya çalışan bilim insanları, bu ve benzeri sorulara cevap arıyor.
Nature adlı önde gelen hakemli dergide dün (21 Ağustos) yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, bu çarpıştırıcıda antimadde parçacıkları üretti.
Bilim insanları, ağır iyonları, yani elektronlardan arındırılmış atom çekirdeklerini çarpıştırarak evrenin oluşumundaki elementlerin davranışının taklit edilmesini sağlıyor.
Tıpkı evrenin oluşum aşamasındaki gibi, RHIC’de de madde ve antimadde parçacıkları çok yakın miktarlarda bulunuyor.
Bu parçacıkların çarpışıp yok olması sonucunda ortaya bir plazma çorbası çıkıyor. Bilim insanları milyarlarca çarpışmadaki parçacıkların seyrini takip ederek bunların neye dönüştüğünü izliyor ve bu sayede antimaddeleri tespit ediyor.
Son çalışmada yaklaşık 6 milyar çarpışmayı takip eden ekip, bugüne kadarki en ağır antimadde çekirdeğini saptadı.
Antihiperhidrojen-4 adı verilen antimadde çekirdeği; bir antiproton, iki antinötron ve bir antihiperondan meydana geliyor.
Araştırmacılar bunu inceleyerek evrenin başında neden maddenin daha fazla olduğunu bulmayı umuyor.
Çin’deki Lanzhou Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Junlin Wu “Madde ve antimadde hakkındaki fizik bilgimiz, zıt elektrik yüklerine sahip olmak dışında aynı özelliklere sahip olduklarını gösteriyor; kütleleri, bozulmadan önceki yaşam süreleri ve girdikleri etkileşimler aynı” diyerek ekliyor:
Evrenimizde neden maddenin hakim olduğu hâlâ tam cevabını bilmediğimiz bir soru.
Antihiperhidrojen-4’ü inceleyen bilim insanları, madde ve antimadde versiyonunun beklendiği gibi çok yakın yaşam sürelerine sahip olduğunu kaydetti. Bu da mevcut teorileri destekliyor ancak merak edilen soruya cevap sunamıyor.
Makalenin bir diğer yazarı Emilie Duckworth “Bu simetrinin ihlal edildiğini görseydik, temelde fizik hakkında bildiğimiz pek çok şeyi camdan atmamız gerekirdi” diyor.
Sonraki çalışmalarında parçacıkların madde ve antimadde versiyonlarının kütlelerini karşılaştırmayı planlayan araştırmacılar, evrene neden antimadde yerine maddenin hakim olduğuna dair ipuçları edinmeyi umuyor.
Kaynak: Independent Türkçe, Live Science, Phys.org, Nature