Araştırmacılar kendi kendine devam eden nükleer füzyon üretti: "Yeniden yapamıyoruz" - M5 Dergi
Genel

Araştırmacılar kendi kendine devam eden nükleer füzyon üretti: “Yeniden yapamıyoruz”

Abone Ol 

ABD’li bilim insanları laboratuvarda ilk kez kendi kendine devam eden nükleer füzyon reaksiyonu elde ettiklerini duyurdu.

Öte yandan araştırma ekibi, bu deneyi tekrarlamada başarısız oldu.

İki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturduğu sürece nükleer füzyon adı veriliyor. Bilim insanları temiz ve sonsuz enerji elde etme umuduyla Güneş’in ve diğer yıldızların enerji kaynağı olan bu süreci laboratuvarda da canlandırmaya çalışıyor.

Ancak bu genellikle doğada bulunan bir süreç olduğundan, laboratuvarda tekrarlanması çok zor. Çünkü reaksiyonun devam etmesi için yüksek enerjili bir ortam gerekiyor ve laboratuvar ortamında enerji kaybı çok fazla oluyor.

Nükleer füzyonu Dünya’da uygun bir enerji kaynağı haline getirmek için, bilim insanlarının kendi kendine ısınma sürecinin tüm enerji kaybını bastırdığı “ateşleme” adı verilen bir reaksiyonu üretebilmesi gerekiyor.

Zira ateşleme sağlandığında füzyon reaksiyonu kendi kendine güç veriyor. Nükleer reaksiyonların ateşlenmesi genellikle süpernova veya nükleer silahlar gibi aşırı yoğun ortamlarda gerçekleşiyor.

1955’te fizikçi John Lawson, bu ateşlemenin ne zaman meydana geldiğini belirlemek için “Lawson ateşleme kriterleri” adlı bir dizi kriter oluşturdu.

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nın Kaliforniya’daki Ulusal Ateşleme Tesisi’ndeki araştırmacılar, 8 Ağustos 2021’de yaptıkları bir deneyde bu kriterleri karşıladıklarını ve ilk başarılı ateşlemeyi elde ettiklerini açıkladı.

Kaynak: Independent

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close