Analiz: Trump savaşı başlatmakla ilgili Ukrayna’yı suçladı! Yeni hedefi Zelenski mi?
Trump, Rusya ile savaşı sona erdirmek için yapılacak ilk ABD görüşmelerinden Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi çıkardıktan sonra, Ukrayna’yı topraklarını harap eden ve binlerce insanını öldüren bir çatışmayı başlatmakla asılsız bir şekilde suçladı.
Trump, Ukrayna liderine yönelik şimdiye kadarki en düşmanca yorumlarında, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir başka söylemini daha dile getirdi: Ukrayna’da seçim zamanı geldiğini söyledi. Bu, açıkça Zelenski’yi bir kenara itme sürecini başlatma çabasıydı.
ABD Başkanı’nın açıklamaları, Suudi Arabistan’daki ABD-Rusya görüşmelerinden de dışlanan Avrupa’da , Trump’ın Ukrayna’da Kremlin’deki dostu lehine bir barış anlaşması dayatmaya çalışacağı yönündeki yeni korkuları körükleyecek.
Açıklamaları ayrıca Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Rus heyetiyle görüştükten sonra olası bir barış anlaşmasının tüm taraflar için adil olacağına dair verdiği güvencelerle de çelişiyor gibi görünüyor.
TRUMP ZELENSKY’DEN KURTULMAYI PLANLIYOR
Trump’ın, savaşın başlarında Rusya’nın Kiev’e yönelik yıldırım saldırısına direndiği için ABD’de kahraman olarak selamlanan Zelenskiy’e yönelik saldırısı, yeni Amerikan yönetiminin işgalin kurbanını destekleyen Washington tavrından nasıl vazgeçtiğinin ve şimdi saldırganı nasıl ödüllendirdiğinin açık bir göstergesiydi.
Trump, Mar-a-Lago tatil beldesinde gazetecilere, “Ukrayna’da seçim yapılmayan, sıkıyönetim ilan edilen bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Trump ayrıca Zelensky’nin onay oranının “%4” olduğunu ve “paramparça olmuş bir ülkemiz olduğunu” iddia etti.
Binlerce Ukraynalının ülke içinde yerinden edildiği veya ülkeden kaçtığı bir savaş bölgesinin ortasında güvenilir anket yapmak zordu. Son anketler, Zelensky’nin popülaritesinin savaşın başında sahip olduğu neredeyse evrensel onaydan önemli ölçüde düştüğünü gösterse de, Trump’ın bahsettiği derinliklere yakın bile değil.
Amerikan Başkanı ayrıca, Ukrayna’nın kaderine ilişkin görüşlerinin dikkate alınması için bir seçim yapılması gerektiği konusunda uyardı ve şunları söyledi: “Biliyorsunuz, masada bir yer istiyorlar, Ukrayna halkının da söz sahibi olması gerekmez mi, tıpkı seçimden bu yana birçok kez olduğu gibi?”
Savaşla ilgili açıklamalarında Rus propagandasını papağan gibi tekrarladığı yönündeki eleştirilere karşı hassas davrandığı anlaşılan Trump, “Bu Rusya’yla ilgili bir şey değil; bu benden kaynaklanan bir şey” dedi.
Ukrayna’nın son seçimi geçen Nisan ayında yapılacaktı, ancak Zelensky seçmenlerin savaş zamanında sandık başına gitmesinin mümkün olmadığını söyledi – bu pozisyon ülkenin Anayasası tarafından destekleniyor. Trump’ın seçmenlerin bir demokraside söz sahibi olması konusunda ısrar etmesi, kendisinin kaybettiği 2020 başkanlık seçiminde Amerikalıların kararını dinlemeyi reddetmesi göz önüne alındığında siyasi gözlemciler tarafından “berbat bir şaka” olarak değerlendiriliyor.
Trump’ın 20 yılı aşan bir süredir sahte seçimler ve muhalif liderleri hapiste öldürerek iktidarını sürdüren Vladimir Putin hakkında tek kelime etmemesi de dikkat çekti.
TRUMP SAVAŞIN NEDENİNİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR
Trump’ın Ukrayna etrafındaki Amerikan duygusunu yönlendirmeye yönelik son girişimi, siyasi özlemlerine yer açmak için gerçeği bulandırmaya yönelik önceki birçok çabasına benziyor. Bunu yapmasının en belirgin örneği 2020 seçimleriydi.
Mar-a-Lago’da ayrıca, Putin’in güçlerinin üç yıl önce bağımsız, egemen bir demokrasinin sınırlarından geçerek Avrupa haritasını yeniden çizdiği Rusya’nın işgaline ilişkin gerçekleri yeniden canlandırmaya çalıştı.
“Bugün, ‘Eh, davet edilmedik’ dediklerini duydum,” dedi başkan, Ukrayna’nın yeni başlayan barış sürecine katılmasına izin verilmediği yönündeki şikayetlerine atıfta bulunarak. “Eh, üç yıldır oradasınız. Üç yıl sonra bitirmeliydiniz. Hiç başlatmamalıydınız. Bir anlaşma yapabilirdiniz,” dedi.
Özünde, başkan Ukraynalıların işgali önlemek için Rusya ile bir anlaşma yapmaları gerektiğini ima ediyor gibi görünüyor; bu da pratikte Moskova’ya sadık bir kukla hükümete boyun eğmeyi ya da Putin’e zafer kazandırmak için savaşmaktan vazgeçmeyi gerektirecekti.
(Ukrayna Savaşı gerçek anlamda, dönemin Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Kiev’deki Özgürlük Meydanı (Maydan) protestoları, Rus-Ukrayna gizli servisinin bu meydanda sivilleri katletmesi, parlamentonun başkanı azletmesi sonrasında Rusya’ya kaçmasıyla 2014 yılında başladı. Rusya, Donetsk ve Luhansk’ta sızdırdığı Özel Kuvvetler birlikleri ve bölgede örgütlenmiş Rus milisler üzerinden işgali başlattı, ülkenin yüzde 20’sini ve Kırım’ı işgal etti, ilhak kararları aldı.)
TRUMP’IN ROTASI BELLİ DEĞİL, ACİL BAŞARI İSTİYOR
Trump, Ukrayna’da bir barış anlaşmasının nasıl olması gerektiği konusunda belirsiz görünüyor ve en önemli hedefinin kendisine kişisel bir siyasi zafer kazandıracak bir anlaşma olduğu izlenimini veriyor; ancak eleştirmenleri bunun gelecekte çatışmalara yol açabileceğinden endişe ediyor.
Ancak Trump’ın Putin’e olan coşkusunu en azından iki üst düzey Cumhuriyetçi senatör paylaşmıyor.
Senato Silahlı Hizmetler Başkanı Roger Wicker Rus lidere güvenilemeyeceğini düşündüğünü söyledi. Mississippi senatörü CNN’den Manu Raju’ya “Putin bir savaş suçlusudur ve idam edilmezse hayatının geri kalanını hapiste geçirmesi gerekir.” dedi.
Ve Senatör John Kennedy, meslektaşının Rus lider hakkındaki değerlendirmesine katıldı ancak Trump’ın barış görüşmelerine yaklaşımını eleştirmekten kaçındı. Louisiana senatörü, “Vladimir Putin’in kalbi kara. Açıkça Stalin’in kan zevkine sahip,” dedi. Ancak partinin Trump’a olan saygısını vurgulayarak, başkanın Rusya’yı diplomatik izolasyondan çıkararak ona önemli tavizler teklif ettiği iddialarını da reddetti.
“Putin’in üzerindeki baskıyı azaltacak bir adım attığımızı görmedim” dedi.
Kaynak: M5