Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’daki Gostiny Dvor Ticaret ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen yıllık yıl sonu basın toplantısında soruları cevapladı.
Rusya liderinin her yıl düzenlediği basın toplantısına her zaman olduğu gibi dünya medyasından büyük bir ilgi vardı.
Ukrayna Savaşı başta, küresel tüm konularda soruları cevaplayan Rusya liderinin Suriye’deki gelişmeleri yorumlarken izlediği rota, önemli soru işaretlerinin doğmasına neden oldu. Putin’in özellikle, İsrail’i Suriye’de kazançlı çıkan taraf görmesi Rus liderin dünyaya bakışı açısından önemli bir işaret olarak değerlendirildi.
PUTİN’İN AÇIKLAMALARININ SURİYE BÖLÜMÜ
Rusya’ya sığınan eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la Moskova’ya geldiğinden beri görüşmediğini belirten Putin ayrıca Esad ile görüşebileceğini de söyledi.
Suriye’ye gelince, Rusya’nın asıl görevi orada bir terör devletinin kurulmasını engellemekti. Bu hedefe ulaşıldı. Orada kara birliklerimiz yoktu, yalnızca askeri üslerimiz bulunuyor. Bugün Suriye’deki durum kolay değil, Moskova hızla barışın tesis edilmesini ümit ediyor. Rusya oradaki askeri üslerini korumayı düşünüyor. Ancak bunun olup olmayacağını henüz bilmiyoruz. Bu, yeni hükümetle çıkarların örtüşüp örtüşmeyeceğine bağlı. Ortadoğu’daki ülkelerin büyük bölümünün oradaki üslerin korunmasından yana.
4 BİN İRANLI SAVAŞÇI’YI TAHRAN’A GÖTÜRDÜK
“Rusya, 10 yıl önce Suriye’ye terörist bir yerleşimin orada oluşmaması için geldi, hedeflerine ulaştı” ifadelerini kullanan Putin, ayrıca Suriye’de yaşananların Rusya için bir yenilgi olmadığını söyledi. Putin, Rusya’nın Suriye’den Tahran’a 4 bin İranlı savaşçıyı geri gönderdiğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı, Halep’e 350 muhalif savaşçının girdiğini, 30 bin rejim askerinin ve İran yanlısı birliklerin ise savaşmadan geri çekildiğini söyledi. Putin “Suriye’de Hmeymim üssünü kullanarak 4 bin İran yanlısı savaşçıyı Tahran’a götürdük. Halep’e 350 muhalif savaşçı girdi, 30 bin hükümet askeri ve İran yanlısı birliklerse savaşmadan geri çekildi” diye konuştu.
SURİYE’DE YENİLMEDİK
Suriye’de yaşananlar Rusya’nın yenilgisiymiş gibi aktarmak istiyorsunuz. Sizi temin ederim ki, öyle değil. Neden olduğunu söyleyeyim. Zira biz Rusya’ya 10 yıl önce orada bir terör yuvası kurulmaması için geldik. Genel olarak amacımıza ulaştık. Suriye’deki hükümet güçlerine karşı silahlı faaliyetler yürüten gruplarda bile iç değişimler yaşandı. Bugün pek çok Avrupa ülkesinin ve ABD’nin bunlarla ilişki kurmak istemesi boşuna değil. Eğer bunlar terör örgütüyse siz neden bu işe karışıyorsunuz? Demek ki değiştiler.
TÜRKİYE GEREKENLERİ YAPIYOR
“Türkiye, Suriye’deki gelişmeler ışığında güney sınırlarında güvenliği sağlamak, sığınmacıların kendi topraklarından fiilen Türkiye’nin kontrolü altında olan Suriye’nin diğer bölgelerine geri dönmesi için koşullar yaratmak, belki de Kürt oluşumları sınırdan uzaklaştırmak için her şeyi yapıyor. Tüm bunlar mümkün ve belki de bir dereceye kadar gerçekleştirilecek.”
Putin, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ortadoğu’daki duruma ilişkin tutumunun bilindiğini belirtti. ”Rusya’nın pozisyonu da duruma bağlı değil.” dedi
“Onunla (Erdoğan) en son ne zaman görüştüğümüzü hatırlamıyorum ama tabii ki bölgedeki, Ortadoğu’daki durumu konuştuk” dedi.
İSRAİL KAZANÇLI ÇIKTI
Putin konuyla ilgili ”Rusya, Suriye topraklarının ele geçirilmesini kınıyor. İsrail kendi güvenlik sorunlarını çözüyor, 25 kilometre ilerledi ve Sovyetler Birliği’nin Suriye için inşa ettiği tahkimatlara girdi. İsrail’in bir gün Suriye’den ayrılacağını umuyoruz ama şimdi oraya ek birlikler getiriyor ve oradaki konumunu güçlendireceği hissi var. Birçok sorun olacak, Rusya uluslararası hukukun ve Suriye’nin tarafında.” olacak dedi.
Putin, İsrail’in Gazze Şeridi’nde hangi hedefleri takip ettiğini bilmediğini, ancak eylemlerinin kınanmaya değer olduğunu vurguladı.
PUTİN’E GÖRE İŞGALCİLİK KAZANÇ OLUYOR
Siyasi gözlemciler, Vladimir Putin’in Suriye’deki gelişmeler çerçevesinde kazançlı görmesinin aslında dünyaya bakış açısının özeti olduğunda birleştiler. Putin, son gelişmeler ile birlikte, Şam’da büyük bir siyasi güç biriktiren, yıllarca kendi gerçekleştirdiği harekat alanlarında sıkışıp kalan fakat bugün Şam hükümeti ile anlaşma çerçevesinde Golan’a kadar inebilecek Türkiye’yi görmezden geldi.
Putin, aynı zamanda, İsrail’in Suriye’nin güneyinde oluşturduğu “işgal bölgesini” kazanç olarak değerlendirdi. Bu yaklaşım, Putin’in kendini, savaşın büyük yıkımına rağmen, Ukrayna’da da kazançlı gördüğünü göstermesi bakımından dikkat çekici.
Putin’in Suriye’de “kara kuvvetleri olmadığı için” yenilgiyi kabul etmemesi de benzer bir anlayışın eseri olarak kabul ediliyor. Rusya’nın Suriye’de siyasi/askeri olarak çöktüğünde birleşen siyasi gözlemciler, Rus liderin Suriye zeminli açıklamalarının Türkiye’ye karşı tırmanan soğukluk ve sonuçları çıkarcı kimlikle analiz olarak değerlendirdiler.