Almanya, savunma harcamalarını GSYH'nin %3'üne çıkarmayı ve zorunlu askerliği geri getirmeyi planlıyor - M5 Dergi
GenelÖne ÇıkanSavunma Haberleri

Almanya, savunma harcamalarını GSYH’nin %3’üne çıkarmayı ve zorunlu askerliği geri getirmeyi planlıyor

Abone Ol 

Almanya’da yeni hükümetin, ülkenin savunma harcamalarını Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) %3’üne çıkarmayı ve zorunlu askerliği yeniden yürürlüğe koymayı değerlendirdiği bildirildi.

Eski Almanya Maliye Bakanı ve şimdiki Şansölye Olaf Scholz, Angela Merkel hükümeti döneminde, Bundeswehr’in (Alman Silahlı Kuvvetleri) bütçesinin 2024’e kadar NATO taahhüdü doğrultusunda GSYH’nin %2’sine çıkarılmasına mesafeli yaklaşmıştı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası 100 milyar avroluk bir savunma fonu oluşturma kararı aldı.

Bu kapsamda P-8A Poseidon deniz karakol uçakları, CH-48 Chinook helikopterleri, F-35A savaş uçakları ve Arrow 3 hava savunma sistemleri gibi önemli alımlar gerçekleştirildi. Ancak Alman ordusunun operasyonel hazırlık seviyesinin 2022’ye kıyasla daha düşük olduğu ifade ediliyor.

Askeri kapasite ve personel açığı büyüyor

Reuters’e konuşan askeri yetkililer ve savunma uzmanları, Bundeswehr’in modernizasyon sürecinin beklenen hızda ilerlemediğini belirtiyor. Alman Ordusu Birliği Başkanı Albay André Wüstner, Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde sekiz tugayın %65 seviyesinde operasyonel hazır olduğunu, ancak Ukrayna’ya yapılan askeri yardımlar ve artan tatbikat temposu nedeniyle kara birliklerinin hazırlık seviyesinin %50’ye gerilediğini açıkladı.

Öte yandan Bundeswehr’in NATO taahhütlerini yerine getirebilmesi için yaklaşık 75 bin asker açığı bulunuyor. Mevcut personel sayısı ise 180 bin seviyesinde. Savunma Bakanı Boris Pistorius, altı ila yirmi üç ay sürecek bir gönüllü askerlik sistemi önermiş olsa da bu adımın yetersiz kalabileceği ifade ediliyor.

Trump’ın NATO politikaları Almanya’nın savunma planlarını etkiliyor

Almanya, NATO içindeki güvenliğini büyük ölçüde ABD’nin sağladığı caydırıcılık şemsiyesine dayandırırken, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO konusundaki belirsiz politikaları Berlin’in savunma harcamalarını artırma kararında etkili oldu.

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ülkesinin NATO’ya bağlılığını teyit ederken, NATO’dan çıkışın Kongre onayına tabi olması gerektiğini öngören bir yasayı daha önce senatörken desteklemişti. Benzer şekilde, Trump’a yakınlığıyla bilinen yeni NATO Büyükelçisi Matthew Whitaker da ABD’nin NATO’ya bağlı kalacağını ve üye ülkelerin savunma harcamalarını GSYH’nin %5’ine çıkarması gerektiğini savundu.

Yeni Alman hükümetinden savunma ve ekonomik reform planı

Almanya’da CDU/CSU ve SPD partilerinin oluşturacağı yeni koalisyon hükümeti, ülkenin savunma kapasitesini artırmak için kapsamlı adımlar atmaya hazırlanıyor. CDU/CSU lideri ve Almanya’nın yeni şansölyesi olması beklenen Friedrich Merz, “Özgürlüğümüzü ve Avrupa’daki barışı tehdit eden tehlikeler karşısında savunma politikamızın sloganı ‘ne pahasına olursa olsun’ olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Alınacak önlemler, yalnızca Bundeswehr’in modernizasyonunu değil, aynı zamanda ekonomik durgunluk içindeki Almanya ekonomisini canlandırmayı da amaçlıyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close