Almanya, Avrupa Savaş Uçağı projesindeki gecikmeler nedeniyle F-35 filosunu 50 uçağa çıkarıyor
Berlin, ABD yapımı F-35A savaş uçağı siparişini 35’ten 50’ye çıkarmayı planlıyor. Politico’nun haberine göre, Almanya ile ABD arasındaki görüşmeler devam ediyor ancak resmi bir duyuru henüz yapılmadı.
Karar, Almanya’nın İspanya ve Fransa ile ortak yürüttüğü Yeni Nesil Savaş Uçağı projesindeki ilerleme sorunları nedeniyle ortaya çıktı. Projede yaşanan sanayi paylaşımları konusundaki anlaşmazlıklar, uçağın geliştirme sürecini aksatıyor. Almanya Başbakanı Friedrich Merz, geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşmede bu anlaşmazlıkların hâlâ çözülemediğini söyledi.
F-35A uçaklarının Almanya’nın NATO’nun nükleer paylaşım stratejisi kapsamındaki görevlerini yerine getirmek üzere kullanılacağı belirtiliyor. Mevcut durumda bu görevi Panavia Tornado tipi uçaklar üstleniyor. F-35’ler ile birlikte bu görev modern bir platforma devredilmiş olacak.
F-35A’lar, gelişmiş radar sistemleri, düşük görünürlük özellikleri ve çok rollü kabiliyetleriyle dikkat çekiyor. Uçaklar, B61-12 nükleer bombaları dahil olmak üzere çeşitli hassas güdümlü mühimmat taşıyabiliyor. Ayrıca sahip oldukları gelişmiş sensörler sayesinde hava-hava ve hava-yer görevlerini aynı anda icra edebiliyor.
Almanya, F-35 alımını ilk kez 2022’de duyurmuştu. 8,4 milyar dolarlık ilk anlaşma o yılın Aralık ayında imzalandı. İlk teslimatın 2026’da başlaması, 2028’de ise operasyonel kabiliyetin kazanılması planlanıyor. İlk uçakların 2027’de Büchel Hava Üssü’ne ulaşması bekleniyor.
Sanayi yatırımı da büyüyor
F-35 projesi sadece askeri değil, sanayi açısından da Almanya’da önemli etkiler yaratıyor. 1 Temmuz 2025’te Kuzey Ren-Vestfalya’daki Weeze kentinde açılan Rheinmetall tesisinde F-35A uçaklarının orta gövde bölümleri üretilecek. Lockheed Martin ve Northrop Grumman iş birliğiyle kurulan ve yılda 30 adet üretim kapasitesine sahip olan tesis, Avrupa’daki ikinci F-35 üretim hattı olma özelliğini taşıyor.
Fabrikanın 2026 sonuna kadar 400’den fazla kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. İlk gövde bölümünün 2026 sonbaharında ABD’ye teslim edilmesi hedefleniyor.
Avrupa’nın savunma bağımsızlığı ve gerçekçilik arayışı
Her ne kadar Başbakan Merz daha önce Avrupa savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve ABD’ye bağımlılığın azaltılmasını savunsa da, mevcut güvenlik ihtiyacı ve FCAS projesindeki gecikmeler Berlin’i yeniden Washington’a yönlendirmiş durumda.
Öte yandan Almanya, Fransa ve İspanya arasında yürütülen FCAS projesinde ilk prototip uçuşunun 2028-2029’dan önce gerçekleşmesi beklenmiyor. Berlin’de ilerleyen günlerde Başbakan Merz ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu konuyu doğrudan ele alacağı bildirildi.
Savunma Bakanı Boris Pistorius’un da önümüzdeki hafta ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ile bir araya gelmesi planlanıyor. Ek F-35 alımının bu görüşmede netleşip netleşmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.
Alman Savunma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, Alman Hava Kuvvetleri’nin NATO görevlerini sürdürebilmesi için F-35 gibi yüksek teknolojiye sahip bir platformun gerekli olduğu vurgulanıyor.
Kaynak: M5 / Politico