Airbus, hava savunma İHA'sı LOAD'ı tanıttı - M5 Dergi
GenelÖne ÇıkanSavunma Haberleri

Airbus, hava savunma İHA’sı LOAD’ı tanıttı

Abone Ol 

Airbus Defence & Space, Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen Unmanned Systems X fuarında, düşük maliyetli hava savunma (LOAD) insansız hava aracını (İHA) tanıttı.

LOAD, özellikle kamikaze dronlar ve teleoperasyonlu mühimmat (MTO) gibi düşük maliyetli tehditlere karşı daha ekonomik bir savunma çözümü sunmayı amaçlıyor. Fransa Genelkurmay Başkanı General Thierry Burkhard, Aralık 2023’te yaptığı bir konuşmada, “Bir Shahed kamikaze İHA’sını Aster hava savunma füzesiyle vurduğumuzda aslında Aster’i kaybetmiş oluyoruz” diyerek, geleneksel hava savunma sistemlerinin maliyet etkinliği konusundaki zorluklara dikkat çekmişti.

LOAD: Yeni nesil düşük maliyetli hava savunma İHA’sı

Do-DT25 platformu temel alınarak geliştirilen LOAD, Airbus Defence & Space’in FCAS (Geleceğin Hava Muharebe Sistemi) için Yenilikler (I4FCAS) programı kapsamında test edilen insansız hava araçlarıyla benzer bir yapıya sahip.

LOAD’un temel özellikleri şunlar:

  • Katapultla fırlatılıyor ve 100 km menzile sahip.
  • Radar verileriyle hedefleri tespit edip takip edebiliyor.
  • Üç adet hava-hava füzesi taşıyor ve operatör onayıyla ateşleme yapıyor.
  • Görev tamamlandığında paraşütle iniş yaparak yeniden kullanılabiliyor.
  • Tamamen Avrupa üretimi bileşenlerden oluşuyor ve ABD ihracat kısıtlamalarına (ITAR) tabi değil.

EuroDrone ile entegrasyon ve radar kapsama boşluklarını doldurma

Airbus Defence & Space, LOAD’un EuroDrone gibi diğer hava platformlarıyla entegre edilebileceğini açıkladı. Bu sayede, yer radarlarının kapsama alanının yetersiz olduğu bölgelerde de hava savunması sağlayabilecek.

Bunun yanı sıra, Airbus tarafından yayımlanan görsellere göre, LOAD MBDA Deutschland tarafından geliştirilen Enforcer SADM (Küçük Anti-Drone Füzesi) ile donatılabilir. Ancak, kullanılacak hava-hava füzelerinin maliyet etkinliği konusunun halen belirsiz olduğu ifade ediliyor.

LOAD, 2027’de hizmete girebilir

LOAD’un ilk test uçuşunun 2025 yılı bitmeden gerçekleştirilmesi planlanıyor. Airbus, 2027 yılına kadar operasyona hazır hale gelmesini hedefliyor.

Öte yandan, Estonyalı Frankenburg Technologies firması, yapay zeka destekli ve çok daha düşük maliyetli anti-drone füzesi “Mark 1” üzerinde çalışıyor. Bu füzenin, mevcut rakiplerinden 100 kat daha hızlı üretilebileceği belirtiliyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close