ABD, Ukrayna’ya yönelik bazı kritik mühimmat ve füze sistemlerinin sevkiyatını geçici olarak askıya aldı. Kararın, ABD Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğü bir önceliklendirme değerlendirmesinin ardından alındığı belirtildi.
PBS NewsHour muhabiri Nick Schifrin’in aktardığına göre, dondurulan sevkiyatlar arasında Patriot hava savunma sistemlerine ait füzeler, GMLRS güdümlü roketleri, Stinger ve AIM-7 füzeleri ile 155 mm top mermileri yer alıyor. Bu silahların bazıları Polonya gibi aktarma noktalarına ulaşmış olmasına rağmen, Ukrayna’ya sevkiyatları durduruldu.
“ABD’nin çıkarları önceliklidir”
Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Anna Kelly, yaptığı açıklamada, “Bu karar, ülkemizin diğer ülkelere sağladığı askeri desteklerin yeniden değerlendirilmesi kapsamında alınmıştır. ABD Silahlı Kuvvetleri’nin gücü tartışmasızdır bunu İran’a sorun,” dedi.
Pentagon yetkilileri, bu adımın ABD ordusunun kendi mühimmat stoklarını yeniden doldurmasına olanak sağlayacağını belirtti. Kararın, küresel gerilimlerin arttığı bir dönemde ABD ordusunun muhtemel krizlere hazırlıklı olmasını sağlama amacı taşıdığı vurgulandı.
Trump yönetiminden yeni yardım stratejisi bekleniyor
Washington’un bu adımı, Ukrayna’ya askeri yardımlar konusunda daha “esnek” bir yaklaşım getirmesi beklenen yeni yardım stratejisinin habercisi olarak değerlendiriliyor. Başkan Donald Trump’ın yönetiminin önümüzdeki günlerde yeni planı açıklaması bekleniyor.
Yeni yaklaşımın, hem Ukrayna’daki cephe hattındaki gelişmeleri hem de ABD’nin silah stoklarının mevcut durumunu göz önünde bulundurması öngörülüyor.
Avrupa’dan bağımsız hamleler
ABD’nin sevkiyatları askıya almasının ardından gözler Avrupa ülkelerine çevrildi. Avrupa Birliği ülkeleri, Ukrayna’ya gerekli silahların tedariki için bağımsız adımlar atmaya hazırlanıyor. Özellikle SAMP/T hava savunma füzeleri, topçu mühimmatı ve Starlink’in Avrupa menşeli bir alternatifinin geliştirilmesi gibi projelere ağırlık veriliyor.
Alman Tümgeneral Christian Freuding, NATO ülkeleri ve Kanada’nın 2024 yılında ABD’nin sağladığı askeri yardımı geride bırakarak Ukrayna’ya verilen toplam Batı desteğinin yaklaşık %60’ını karşıladığını belirtti. Freuding, “Esas belirleyici olan, siyasi iradedir. Bu irade olduğu sürece hızlı tepki verilebilir ve uzun vadeli destek sürdürülebilir,” dedi.
ABD’nin Ukrayna’ya yönelik silah yardımında yaşanan bu geçici duraksama, savaşın seyrinde önemli sonuçlar doğurabilir. Ancak Avrupa’nın giderek artan askeri katkısı, Ukrayna’nın silah ve mühimmat ihtiyacının karşılanmasında kritik rol oynamaya devam ediyor.
Ukrayna, ABD’yi silah teslimatını sürdürmeye davet etti
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, ABD’yi, Ukrayna’ya yönelik daha önce planlanan silah yardımlarını sürdürmeye davet ederek teslimatın devam etmesinin kritik öneme sahip olduğunu bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Kiev Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı John Ginkel’in, Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha’nın adına Bakanlığa davet edildiği belirtildi.
Bakanlıkta yapılan görüşmede ABD’nin Ukrayna’ya yönelik askeri yardımının sürdürülmesi ve savunma işbirliğinin ele alındığı aktarılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Maryana Betsa, Rusya’nın tam kapsamlı saldırının başlamasından bu yana sağlanan destek için ABD’ye teşekkür etti ve özellikle Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmesine özel vurgu yaparak, daha önce tahsis edilen savunma paketlerinin teslimatlarının sürdürülmesinin kritik önemini vurguladı.”
Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya hava saldırılarını sürdürdüğüne işaret edilerek, “Ukrayna tarafı, Ukrayna’nın savunma imkanlarını desteklemek konusunda herhangi bir gecikme, saldırganı (Rusya) barış aramaktan daha çok savaşa ve teröre devam etmeye teşvik edeceğini vurguladı.” denildi.
Ukrayna’nın, ateşkesin sağlanması ve savaşın sona erdirilmesine yönelik ABD’nin önerilerini desteklediği aktarılan açıklamada, “Bu durumda Ukrayna’nın savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi ve saldırgana yönelik koordineli transatlantik baskının artırılması kritik önem taşıyor.” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: M5 / AA