AB, Kızıldeniz’deki EUNAVFOR Aspides misyonunu 2026'ya kadar uzattı - M5 Dergi
DünyaGenelÖne Çıkan

AB, Kızıldeniz’deki EUNAVFOR Aspides misyonunu 2026’ya kadar uzattı

Abone Ol 

Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz’de deniz trafiğini korumak amacıyla başlatılan EUNAVFOR Aspides misyonunun süresini bir yıl daha uzatma kararı aldı. AB Konseyi, 14 Şubat’ta yaptığı açıklamada, misyonun 28 Şubat 2026’ya kadar devam edeceğini ve bu süre zarfında 17 milyon Avro’dan fazla bütçe ayrıldığını duyurdu.

Geçtiğimiz yıl Yemen’deki Husiler tarafından düzenlenen saldırılar nedeniyle başlatılan misyon, Avrupa ülkelerinin deniz güvenliğini sağlamaya yönelik ortak çabalarından biri olarak öne çıkıyor. Ancak son dönemde, bölgedeki durum görece sakin. Ocak ayı ortasından bu yana yeni bir saldırı rapor edilmezken, Gazze’deki ateşkesin yürürlüğe girmesiyle gerilim azaldı. Bununla birlikte, Husiler, İsrail ile bağlantılı gemileri hedef almaya devam edeceklerini ve ateşkesin sona ermesi halinde saldırıları yeniden başlatacaklarını duyurdu.

Şu ana kadar Fransa, İtalya, Almanya, Belçika ve Hollanda misyona savaş gemileriyle katılıyor. EUNAVFOR Aspides kapsamında bugüne kadar 640’tan fazla ticari gemiye destek sağlanırken, 370 gemiye yakın koruma eşlik hizmeti verildi ve 50 denizci kurtarıldı. Ayrıca, 18 insansız hava mühimmatı, 4 balistik füze ve 2 insansız su üstü aracı imha edildi.

Özellikle Fransa donanmasına ait fırkateynler ve Cibuti’de konuşlu Mirage 2000-5 savaş uçakları, bölgedeki hava tehditlerine karşı önemli bir rol oynadı. Fransız jetleri şu ana kadar 10’dan fazla insansız hava aracını etkisiz hale getirdi.

AB Konseyi, operasyonun süresini uzatmanın yanı sıra, Aspides’e yeni görevler de verdi. Bunlar arasında silah kaçakçılığı ve “hayalet filolar” hakkında istihbarat toplamak, bu bilgileri AB üyesi ülkeler, Avrupa Komisyonu, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Interpol, Europol ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile paylaşmak bulunuyor.

Özellikle 2024 yılı Mart ayında Fransız şirketi Unseenlabs, Kızıldeniz’de radyo frekans (RF) sinyalleri aracılığıyla tespit edilen “hayalet gemi” sayısında artış olduğunu rapor etmişti. Şirketin verilerine göre, bu gemiler bölgedeki toplam deniz trafiğinin %9’unu oluşturuyordu. AB’nin operasyon kapsamını genişletmesi, bu tür kaçakçılık faaliyetlerine karşı daha güçlü bir mücadele hedeflediğini gösteriyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close