Ülke ülke son on yılda Afrika'da gerçekleşen darbeler zinciri - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Ülke ülke son on yılda Afrika’da gerçekleşen darbeler zinciri

Abone Ol 

Sudan’daki askeri gücün devleti ele geçirmesi, son on yılda Afrika’da yaşanan bir darbeler zincirinin en yeni halkası gibi görünüyor.

-DefenceTalk’ta yayımlanan makalenin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır.

Sudan, 2021

Otokrat Ömer El Beşir’in iki yıl önce devrilmesinden bu yana Sudan’da iktidarı paylaşan askeri ve sivil figürler arasında haftalarca süren gerilimin ardından, silahlı kuvvetler başbakanı gözaltına aldı.

Başbakan Abdalla Hamdok ile birlikte iktidar konseyinin sivil üyeleri ve hükümet bakanları da gözaltına alındı ​​ve ordu, onların “darbesini” desteklemeyi reddettiğini söyledi.

Gine, 2021

Yarbay Mamady Doumbouya liderliğindeki seçkin birlikler, Eylül ayında 83 yaşındaki Başkan Alpha Conde’yi tutuklayarak yoksul Batı Afrika devletini ele geçirdi.

Conde, önceki cuntaların elinde yıllarca hapis yattıktan sonra, 2010 yılında Gine’nin demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

Ancak geçen yıl, üçüncü bir dönem için tekrar aday olabilmek için anayasayı değiştirerek öfkeye yol açtı.

Mali, 2020, 2021

Başkan İbrahim Boubacar Keita, İslami bir isyanın tehdidi altındaki sorunlu Batı Afrika ülkesinde birkaç ay süren sokak protestolarının ardından Ağustos 2020’de devrildi.

Daha sonra, bu yılın Mayıs ayında, geçici bir hükümetin sivil liderlerinin askerleri bazı kilit noktalardan çıkarmasından sonra ordu yeniden devraldı.

Askeri diktatör Albay Assimi Goita, 20 Temmuz’da bir Bamako camisine düzenlenen suikast girişiminden sağ kurtuldu.

Uluslararası baskı altında, albay Şubat ayına kadar serbest seçimler düzenleme sözü verdi.

Sudan, 2019

Diktatör Ömer El Beşir’in 30 yıllık iktidarı, ekmek fiyatlarının üç katına çıkmasıyla alevlenen dört aylık bir sokak isyanının ardından Nisan 2019’da ordu tarafından sonlandırıldı.

Protestolarda 250’den fazla kişi hayatını kaybetti. Ağustos 2019’da askeri ve sivil toplum liderlerinden oluşan bir geçiş konseyi oluşturuldu ve bir sonraki ay sivil bir başbakan atandı.

Zimbabve, 2017

Bağımsızlığından bu yana 37 yıl boyunca ülkeyi demir yumrukla yöneten Robert Mugabe, 2017’de düştü.

Ordu ve eski başkan yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı başa geriren kendi ZANU-PF partisinin üyeleri tarafından görevden alındı.

Mugabe iki yıl sonra 95 yaşında Singapur’da öldü.

Burkina Faso, 2015

Başkan Blaise Compaore’nin halk ayaklanmasının ardından devrilmesinden bir yıldan kısa bir süre sonra, Michel Kafando, 2015’te kendi başkanlık muhafızları tarafından yönetilen bir darbeyle cumhurbaşkanlığından azledildi.

Bir haftadan kısa bir süre sonra, darbe liderlerinin destek toplayamaması üzerine Kafando, Kasım ayında seçimler yapılana kadar tekrar iktidara geldi.

Mısır, 2013

Ordu, Mısır’ın demokratik olarak seçilmiş ilk lideri olan İslamcı Muhammed Mursi’yi, bir yıllık görev süresine karşı yapılan büyük gösterilerin ardından 2013’te görevden aldı.

Kanlı darbeye önderlik eden general Abdülfettah el-Sisi cumhurbaşkanı oludu ve halen devam eden muhalefete karşı acımasız bir baskı başlattı.

Gine Bissau, 2012

General Antonio Indjai liderliğindeki birlikler, 2012’de ikinci tur başkanlık seçimi arasında geçici cumhurbaşkanı Raimundo Pereira ve eski başbakan Carlos Gomes Junior’ı devirdi.

Bu, ülkede Portekiz’den 1974’te bağımsızlık kazandığından bu yana gerçekleşen dördüncü darbe.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close