Ukrayna'dan Suriye'ye devrim sonrası ilk ziyaret - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Ukrayna’dan Suriye’ye devrim sonrası ilk ziyaret

Abone Ol 

Ukrayna Disisleri Bakani Andrii Sybiha, Sam’i ziyaret eederek Suriye lideri Ahmed el Sara ile bir araya geldi. Devrik diktator Besar Esad donemi Rusya ile yakin iliskiler kuran Suriye ile ilk kez gerceklesen gorusme ile Kiev yonetimi iki ulke arasinda yeni bir doneme girmek istiyor. Bu baglamda Ukrayna Devlet Baskani Zelenski, “Ukrayna’dan Tahıl” insani yardım girişimi kapsamında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı iş birliğiyle 500 ton buğday ununun Suriye’ye doğru yola çıktığını duyurdu.

Görüşme, Suriye devlet haber ajansı SANA tarafından duyurulurken, Sybiha, burada yaptığı konuşmada, “Suriye halkına yardım etmeye hazırız, çünkü Ukrayna, istikrarlı bir Suriye ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin geliştirilmesiyle ilgileniyor.” dedi.

Ukrayna resmi heyetinin uzun yıllar sonra ilk kez Suriye’de temaslarda bulunduğunu hatırlatan Sybiha, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını simgelediğini söyledi.
Sybiha, Suriye ile ortak girişimlerin yaratılması, endüstriyel ve gıda ürünleri üretiminin kurulması, teknoloji alışverişi, siber güvenlik ve bilgi koruma gibi alanlarda işbirliği yapmak istediklerini aktardı.

Sybiha, Suriye’den, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekleyerek uluslararası ilkelere saygı göstermesini beklediklerini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin diplomatik ilişkilerin ve siyasi diyaloğun önünü açacağını belirten Sybiha, “Biz hazırız ve Suriye tarafının adımlarını bekliyoruz.” diye konuştu.


Sybiha, Rusya ile Esed rejimini Suriye’de işkence ve şiddet uygulamakla suçlayarak, “İşlenen suçlardan dolayı delil toplama, soruşturma ve savaş suçlularının adalet önüne çıkarılması için çalışma deneyimini paylaşmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.


Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: Ukrayna ile siyasi, ekonomi ve toplumsal alanlarda işbirliğimiz olacak
Suriye geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani de başkent Şam’da Ukraynalı mevkidaşı Andrii Sybiha ile bir araya geldi.

İkili, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi

Şeybani, yaptığı açıklamada, “Yeni Suriye’de Sayın Bakan Sybiha’ya hoş geldiniz diyorum. Suriye bugün tüm Arap ve yabancı heyetleri memnuniyetle karşılıyor. Suriye yeni tarih yazıyor, yeni ilişkiler kuruyor. Eski rejim döneminden kalma bir kopukluk sayfasını kapatıyor.” ifadelerini kullandı.


Suriye ve Ukrayna halklarının aynı tecrübeyi ve acıları yaşadığını vurgulayan Şeybani, “Ukrayna ile siyasi, ekonomi ve toplumsal alanlarda işbirliğimiz olacak. Ukrayna ile bilimsel alanda da yeniden ilişkilerimiz olacak.” diye konuştu.

Kaynak: AA, M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close