ABD İstihbaratı: Rusya taktik nükleer başlığa sahip yeni füzeler konuşlandırıyor
Rusya, uzun menzilde hava hedeflerinin vurulmasını sağlamak üzere taktik nükleer başlığa sahip yeni bir güdümlü hava füzeleri konuşlandırıyor.
The War Zone’un haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma İstihbarat Ajansı tarafından hazırlanan yeni bir askeri rapor yayınlandı.
ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan raporda, Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından nükleer başlıklı yeni bir havadan havaya füzenin konuşlandırıldığına dikkat çekildi.
Raporda;
“Rusya, nükleer havadan havaya füzeler ve diğer gelişmiş nükleer sistemler de dahil olmak üzere yeni kabiliyetler ekleyerek nükleer kuvvetlerini genişletiyor. Rusya muhtemelen yaklaşık 1,550 adet konuşlandırılmış stratejik nükleer savaş başlığına ve 2,000 kadar stratejik olmayan savaş başlığına sahiptir”
ifadeleri kullanıldı.
Askeri uzmanlara göre, yeni füze kesinlikle R-37M uzun menzilli füzenin özel bir versiyonu ve bu füze uzun zamandır Su-30SM, Su-35S ve Su-57 gibi çok amaçlı savaş uçaklarında kullanıldı.
Yine askeri uzmanlara göre; R-37M füzesine özel bir savaş başlığının entegre edildiği doğrulanmamış olsa da bu, nükleer başlık taşıyan ve 140 kilometreye kadar menzile sahip olan Sovyet dönemi R-33 havadan havaya füzesinin geliştirilmesinin mantıklı bir devamı olabilir.
Adı açıklanmayan yeni füze, ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı’nın raporunda Rusya’nın nükleer cephaneliği listesinde adı geçen ve stratejik olmayan nükleer silahlar olarak da bilinen taktik nükleer silahlar arasına girdi.
Kaynak: M5