Tayvan Adası’nın çevresinde Çin’e ait 41 askeri hava aracı ve 9 geminin tespit edildiği bildirildi.
Tayvan Savunma Bakanlığının sosyal medya platformu X’teki hesabından yapılan açıklamada, dün akşamdan bu sabah saatlerine kadar 41 askeri hava aracının Ada çevresinde görüldüğü, bunlardan 28’inin Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan “orta çizgi”nin ötesine geçtiği ve Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi” ilan ettiği sahanın kuzey, orta ve güneybatı bölümlerinde uçtuğu belirtildi.
Açıklamada, Ada çevresinde ayrıca Çin donanmasına ait 9 savaş gemisinin tespit edildiği bilgisi de paylaşılırken, Tayvan ordusunun durumu izlediği ve gereken yanıtı verdiği kaydedildi.
Uçuşlar ve gemi devriyelerinin, Kanada donanmasına ait bir savaş gemisinin dün Tayvan Boğazı’ndan geçişinin ardından gelmesi dikkati çekti.
Kanada donanmasına ait “Halifax” sınıfı Ottowa fırkateyni, dün Tayvan Boğazı’ndan geçmişti. Geçiş, Kanada savaş gemilerinin Tayvan Boğazı’ndan bu yılki ilk, 2022’den bu yana 6’ncı geçişi olmuştu.
Pekin yönetimi geçişe tepki göstererek, “Tayvan Boğazı’nda bilerek sorun yaratmaya, barışın ve istikrarın altını oymaya yönelik bir eylem” olarak nitelemişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, sitesinden “ABD’nin, Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediği” ifadesini kaldırdı
ABD Dışişleri Bakanlığının, internet sitesindeki Tayvan bölümünde önceden yer alan “ABD’nin, Ada’nın bağımsızlığını desteklemediğine” ilişkin ifadeyi kaldırdığı bildirildi.
Amerikan CNBC kanalının internet sitesinde yer alan habere göre, Bakanlık, sitesindeki Tayvan bölümünde yazan “ABD’nin, Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğine” dair ifadeyi kaldırdı.
Sitede yapılan yeni düzenlemede, Tayvan’ın ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile teknoloji ve yarı iletken geliştirme projelerinde işbirliği yaptığı vurgulanarak Washington yönetiminin, Ada’nın uluslararası örgütlere üyeliğini “uygulanabilir durumlarda” destekleyeceği belirtildi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün e-postayla yaptığı açıklamada, söz konusu değişiklikler “rutin” olarak değerlendirilerek “(Sitedeki) Bilgi notu, kamuoyunu Tayvan ile gayriresmi ilişkimiz hakkında bilgilendirmek amacıyla güncellenmiştir.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, “Her iki tarafın da statükoyu tek taraflı olarak değiştirmesine karşıyız. Boğazlar arasındaki diyaloğu destekliyor ve boğazlar arası farklılıkların barışçıl yollarla, baskı olmadan, boğazın her iki tarafı için de kabul edilebilir şekilde çözülmesini ümit ediyoruz.” ifadeleri yer aldı.
Washington yönetiminin “Tek Çin” politikasına bağlılığını sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, “ABD, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumaya kararlıdır.” ifadesi kullanıldı.
Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung, “ABD-Tayvan ilişkilerine yönelik destek ve olumlu duruş” olarak değerlendirdiği tutumdan duyduğu memnuniyeti aktardı.
Çin Dışişleri Bakanlığı, söz konusu değişikliklere ilişkin yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin’in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürüyor.
Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.
Tayvan Boğazı’nı da kara suları olarak gören Çin, başka ülkelerin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. Yabancı donanmaların bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri, ülkeler arasında gerginliğe sebep oluyor.
Kaynak: AA