Çin'in Devasa Uçak Gemisi İnşası Uydu Görüntülerinde: "EMALS" Tehdidi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Çin’in Devasa Uçak Gemisi İnşası Uydu Görüntülerinde: “EMALS” Tehdidi

Abone Ol 

Rusya’nın ardından Çin’in askeri çalışmaları da uydu görüntülerine takıldı. İnşası devam eden Type 003 uçak gemisinin görüntüleri, tahmin edilenden daha büyük ve gelişmiş bir gemi yapıldığını ortaya koydu.

Aralık 2019’da ilk yerli uçak gemisi Shandong’u hizmete sokan Çin’in, üçüncü uçak gemisi çalışmaları sürüyor. Çin’de inşası süren Type 003 uçak gemisinin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ortaya çıktı. 28 Mart’ta Güney Kore’nin Kompsat görüntüleme uydusu tarafından çekilen görüntüler, Uzmanların geminin boyutu ve özellikleri hakkında daha net bilgi vermesini sağladı.

ABD DONANMASI İLE KARŞILAŞTIRILIYOR

ABD Donanması’ndaki en gelişmiş uçak gemileriyle karşılaştırılan Type 003, tahmin edilenden daha büyük boyutlara sahip. Şangay’da bulunan Jiangnan Tersanesi’ndeki geminin yapımında birçok yeni teknolojinin kullanıldığı biliniyor. Ancak geminin uçuş güvertesi ve komuta bölümü henüz kurulmadığı için bu yıl içerisinde kullanıma hazır hale gelmesinin zor olacağı düşünülüyor.

Uzmanlar, geminin yaklaşık 300 metre (985 feet) su hattında inşa edildiğini belirtiyor. Type 003, Çin’in 270 metre civarında olan uçak gemileri Liaoning ve Shandong’dan yaklaşık 30 metre daha uzun. Ancak geminin inşa edildiği su hattının uzunluğu, geminin uzunluğuyla eşit olmadığı için Type 003’ün nihai boyutları bilinemiyor. Öte yandan, ABD Donanması’ndaki 317 metrelik USS Gerald R. Ford’un boyutlarına yakın gözüküyor.

ELEKTROMANYETİK UÇAK FIRLATMA SİSTEMİ (EMALS)

100 bin tonluk Ford sınıfı ABD uçak gemileri kadar büyük olmayan Type 003’ün en önemli özelliği ise elektromanyetik uçak fırlatma sistemine (EMALS) sahip olması olarak gösteriliyor. Uzmanlar, ABD Donanması’nın bu teknolojiyi kullanmakta zorluk yaşadığını belirtiyor. Önceki uçak gemilerinin rampalarından farklı bir yapıya sahip olan Type 003, EMALS ile KJ-600 gibi ağır uçakların kalkışına olanak sağlayabilecek

Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS), uçağı havalanma süratine çıkarmak için buhar pistonu yerine doğrusal bir endüksiyon motoru kullanan fırlatma mancınığı sistemi. ABD’nin geliştirdiği sistem, eski sistemlere göre çok daha hızlı uçak havalandırabilme özelliği ile öne çıkıyor.

Çin’in Type 003 uçak gemisi, ABD gemilerinin aksine nükleer enerji kullanmayacak. Bunun en büyük dezavantajı da geminin yakıt ikmali yapmadan uzun süre denizde kalmasının zor olması. Öte yandan, Type 003’ün mancınıklarındaki elektromıknatısları çalıştırmak için gereken elektriğin nasıl üreteceği ise soru işareti. Bazı uzmanlar, Çin’in temmuz ayında tanıttığı 20 megavatlık buhar turbo jeneratörlerinin Type 003 gemilerinde kullanılabileceğini öne sürüyor.

ABD İLE YARIŞABİLİR Mİ?

Çin’in geliştirdiği yüksek teknolojili Type 003 gemisi, ABD Donanması ile genel özellikleri itibariyle karşılaştırılsa da nükleer enerjiye sahip olmaması sebebiyle geride kaldığı görülüyor. Ancak Çin’in son yıllarda savunma teknolojilerinde yaptığı girişimler ve hızına bakıldığında, yakın zamanda ABD ile yarışabilecek kapasiteye erişebileceği öngörülebilir.

Naval News’te yayınlanan haberde, J-15 savaş uçağının üreticisi Shenyang Aircraft Corporation’ın Çin Havacılık Kuruluşu Tasarım Bürosu ile denizde kullanılabilecek yeni bir uçak türü geliştirdiği iddia edildi. Geçen ay itibariyle çalışmaların hızlandığı projenin ABD Donanması’nın F-35C Müşterek Taarruz Uçağı ile kıyaslanabilecek gizli avcı olan Shenyang’ın FC-31 Gyrfalcon test uçağının türevi olacağı öne sürüldü.

GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDE TEHDİT

Çin’in askeri teknolojilerdeki girişimleri, komşu ülkelerde tedirginlik yaratıyor. Tayvan ve Çin arasında yıllardır süregelen gerginliğin sonucunda Pekin yönetimi, Tayvan’ın uluslararası arenada ilişkiler kurmasına ve BM’de temsil edilmesine karşı çıkıyor. Bunun yanı sıra Çin hem denizdeki faaliyetlerini artırıp hem de havadan Tayvan sınırlarına girerek güç gösterisinde bulunuyor. Type 003’ün uydu görüntülerinin de çıkmasıyla birlikte Çin’in bölgede daha çok hakimiyet kurmaya çalıştığı görülüyor.

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, mart ayında yaptığı bir açıklamada Çin’in savaş başlatma potansiyeline sahip olduğunu açıklamıştı. Bu nedenle Çin Donanması ile başa çıkmak isteyen Tayvan, savunma harcamalarını artırdı. ABD’nin de bu konuda Tayvan’ı desteklediğini belirten Chiu, ABD’den yapılan silah alımlarının Tayvan’ın ana silah kaynağı olduğunu söyledi.

Güney Çin Denizi’nde ABD ve Çin arasında süren gerilimin merkez üssü Tayvan. ABD’nin Tayvan’ı silahlandırması ve Çin’e karşı koruma kalkanı olarak kullanması, son yıllarda iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırdı. Öte yandan, Çin’in Tayvan’ı işgal edeceği ve dolayısıyla da ABD’yi savaşın içine çekeceği öne sürülüyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close