Rusya, Finlandiya ile olan sınırında askeri tahkimatlar kurmaya başladığını açıkladı.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, yaptığı açıklamada sınır bölgelerini bizzat ziyaret ettiğini belirterek, “Barikatlar ve çeşitli yapılar inşa ediliyor. Devlet sınırımızın güvenilirliğini artırmamız gerekiyor” dedi. Medvedev, Finlandiya’nın NATO’ya katılımının Moskova’nın sınır güvenliği yaklaşımını değiştirdiğini vurguladı.
Medvedev, bu kararın, “sınır hattında artan askeri hareketlilik” nedeniyle alındığını kaydetti.
Finlandiya’nın NATO üyeliği dengeleri değiştirdi
Finlandiya, Nisan 2023’te resmen NATO üyesi olmuştu. Bu adım, Rusya için NATO ile yeni bir kara sınırı ortaya çıkarmış ve bölgedeki güvenlik dengelerini değiştirmişti.
Kremlin’in endişelerini artıran son gelişmelerden biri ise 1 Eylül 2025’te Finlandiya’nın Mikkeli kentinde NATO Kuzey Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı’nın faaliyete geçmesi oldu. Rusya sınırına 140 kilometre mesafedeki bu karargâh, İttifak’ın Moskova’ya en yakın komuta merkezi konumunda bulunuyor.
Rus yetkililer, söz konusu gelişmenin ardından sınırda tahkimat ve savunma yapılarının inşa edilmesine karar verdiklerini bildirdi.
Kaynak: M5 / The Moscow Times