Reuters: “Putin’den, Çin’in Ukrayna barış planına destek”
Putin, Çin’in planının ve Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından geçen ay kamuoyuna açıklanan diğer “ilkelerin” çatışmanın arkasındaki faktörleri dikkate aldığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü erken saatlerde yayınlanan bir röportajında Çin’in Ukrayna krizine barışçıl bir çözüm bulma planını desteklediğini ve Pekin’in krizin arkasında yatan nedenleri tam olarak anladığını söyledi.
Bu hafta Pekin’e yapacağı ziyaret öncesinde Çin’in Xinhua haber ajansına konuşan Putin, Rusya’nın iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmayı çözmek için diyalog ve görüşmelere açık olduğunu söyledi.
Putin, Çin’in planının ve Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından geçen ay kamuoyuna açıklanan diğer “ilkelerin” çatışmanın arkasındaki faktörleri dikkate aldığını söyledi.
Kremlin’in internet sitesinde yer alan Rusça metne göre Putin, “Çin’in Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yaklaşımını olumlu değerlendiriyoruz” dedi.
“Pekin’de krizin temel nedenlerini ve küresel jeopolitik anlamını gerçekten anlıyorlar.”
Şi’nin Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmelerde ortaya koyduğu ek ilkeler ise “soğuk savaş zihniyetinin aşılması gerektiği fikrini geliştiren” “gerçekçi ve yapıcı adımlar” olarak nitelendirildi.
Pekin bir yıldan uzun bir süre önce savaşı sona erdirmek için genel ilkeleri belirleyen ancak ayrıntılara girmeyen 12 maddelik bir belge ortaya koymuştu.
Bu belge o dönemde hem Rusya hem de Ukrayna’da ılımlı karşılanmış, ABD ise Çin’in kendisini barış yanlısı olarak sunduğunu ancak Rusya’nın “yanlış anlatısını” yansıttığını ve işgalini kınamadığını söylemişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçtiğimiz ay öneriyi “büyük Çin medeniyetinin tartışmaya sunduğu makul bir plan” olarak nitelendirmişti.
Şi’nin ek ilkeleri durumun “soğutulması”, barışın yeniden tesis edilmesi ve istikrarın sağlanması için koşulların oluşturulması ve dünya ekonomisi üzerindeki etkilerin en aza indirilmesi çağrısında bulunuyor.
Rusya çatışmayı, NATO’nun doğuya doğru genişlemesini ve sınırlarına yakın askeri faaliyetleri destekleyerek Moskova’nın güvenlik kaygılarını dikkate almayan “kolektif Batı” ile kendisini karşı karşıya getiren bir mücadele olarak görüyor.
Rusya, Ukrayna’daki eylemlerini “Ukrayna’yı silahsızlandırmak ve faşistlerden korumak” için “özel bir operasyon” olarak adlandırıyor.
Ukrayna ve Batı ise faşist iddiasının temelsiz olduğunu ve savaşın kışkırtılmamış bir saldırı eylemi olduğunu söylüyor.
Rusya ve Çin, Moskova’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgale başlamasından birkaç gün önce “sınır tanımayan” bir ilişki ilan etti ancak Pekin şu ana kadar Rusya’nın savaş çabalarına gerçek silah ve mühimmat sağlamaktan kaçındı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin barış planı Rus askerlerinin geri çekilmesini, 1991 Sovyet sonrası sınırlarının yeniden tesis edilmesini ve Rusya’nın eylemlerinden dolayı hesap vermesini öngörüyor.
Haziran ayında İsviçre’de bir “barış zirvesi” düzenlenmesi planlanıyor. Ancak Rusya bu zirveye davet edilmedi. Rusya bu girişimi anlamsız buluyor ve görüşmelerin “yeni gerçekleri” dikkate alması gerektiğini söylüyor.
Çin zirve için bazı hazırlık görüşmelerine katıldı ve Ukrayna da Rusya’yı zirveye katılmaya ikna etmek için büyük çaba sarf etti.
Kaynak: Reuters, Mepa News