Pentagon: ABD saldırıları İran'ın nükleer programını 1 ila 2 yıl geriletti - M5 Dergi
Dünya

Pentagon: ABD saldırıları İran’ın nükleer programını 1 ila 2 yıl geriletti

Abone Ol 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) İran’ın nükleer tesislerine yönelik Amerikan saldırılarının ardından ilk kez detaylı açıklamada bulundu.

Pentagon yaptığı açıklamada, yeni istihbarat değerlendirmelerine göre ABD’nin geçen ay İran’a düzenlediği saldırıların Tahran’ın nükleer programını tahminen “bir ila iki yıl” geriye götürdüğünü belirtti.

Pentagon Baş Sözcüsü Sean Parnell, “Biz inanıyoruz ve kesinlikle gördüğümüz tüm istihbarat bizi İran’ın tesislerinin… tamamen yok edildiğine inandırdı” dedi.

Saldırıların savaş hasarı değerlendirmesi sorulduğunda Parnell şunları ekledi: “Sanırım muhtemelen iki yıla yakın bir süre düşünüyoruz, programlarını iki yıl gerilettik.”

21 Haziran’da yedi adet B-2 hayalet bombardıman uçağı ABD’nin Missouri eyaletindeki üslerinden İran’a giderken havada birçok kez yakıt ikmali yaptı.

Hedefler İran’ın Fordo, İsfahan ve Natanz’daki nükleer tesisleriydi.

Saldırıda toplam 14 adet GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP), yani 13.000 kiloluk sığınak delici bomba kullanıldı. ABD güdümlü bir füze denizaltısı da İsfahan’a 24’ten fazla Tomahawk kara saldırı seyir füzesi ateşledi.

ABD’nin İran’ın üç nükleer tesisine yönelik eşi benzeri görülmemiş bombalama operasyonunun ardından, bu saldırıların ne kadar etkili olduğu konusunda çelişkili raporlar ortaya çıktı.

Pentagon’a bağlı Savunma İstihbarat Teşkilatı’nın (DIA) ABD medyasına sızan ilk düşük düzeyli istihbarat değerlendirmeleri, İran’ın nükleer kapasitesinin büyük bir kısmına hala sahip olabileceğine işaret ediyordu.

DIA daha önce Al Arabiya English’e yaptığı açıklamada gizli değerlendirmenin sızdırılmasıyla ilgili bir soruşturma başlatıldığını belirtmiş ve değerlendirmeyi “ön” ve “düşük güvenilirlikli” olarak tanımlamıştı.

Trump yönetimi yetkilileri, saldırıların hedefleri “yok ettiği” konusunda ısrar ederek geri adım attılar.

İran da operasyon sonucunda nükleer tesislerinin “ağır hasar gördüğünü” kabul etti.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Caine, “Geceyarısı Çekici Operasyonu” olarak adlandırılan operasyonda 125’ten fazla uçak, bir güdümlü füze denizaltısı, onlarca hava yakıt ikmal tankeri ve diğer varlıkların yer aldığını ve ABD tarihindeki en büyük B-2 operasyonel saldırısı olduğunu söyledi. Bu görev şimdiye kadarki en uzun ikinci B-2 göreviydi.

Kaynak: Mepa News, Al Arabiya

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close