Ordu güçlerinin ilerlediği Sudan iç savaşında son durum ne? - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Ordu güçlerinin ilerlediği Sudan iç savaşında son durum ne?

Abone Ol 

Saha kaynaklarının aktardığı son bilgilere göre Sudan ordusu Hartum’daki başkanlık sarayını hedef aldı ve şehirde Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) kontrolünde olan bazı bölgeleri geri almayı başardı.

Aynı kaynağa göre başkanlık sarayına yönelik yapılan saldırı, saray civarında bir savaş aracının imha edilmesi ve HDK unsurlarının Sudan Müzesi’ne doğru çekilmesiyle sonuçlandı.

Başkent Hartum’un merkezi mahalleleri, ordunun zırhlı kuvvetleri ile HDK arasındaki çatışmalara tanık oluyor.

Saha kaynaklarına göre Sudan ordusu Hartum’un merkezindeki Şaruni istasyonunun yanı sıra Hartum 2 ve Nadi el Esre mahallelerinin kontrolünü ele geçirdi.

Öte yandan aynı kaynaklar Sudan ordusunun ülkenin güneydoğusundaki Sennar eyaletinde bulunan Ebu Arif kasabasını da geri aldığını bildirdi.

Hemedti tehdit ediyor

Söz konusu son gelişmeler, HDK komutanı Muhamed Hamdan Dagalo’nun (Hemedti), güçlerinin son haftalarda Hartum ve El Cezire eyaleti de dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde yaşadığı gerilemelere rağmen Sudan ordusuna karşı savaşmaya devam etme sözü verdiği yeni bir video yayınlamasından saatler sonra yaşandı.

Ramazan ayında kaydedilen ve Cumartesi akşamı Telegram’da yayınlanan HDK savaşçılarına hitaben yaptığı konuşmada Hemedti, güçlerinin başkanlık sarayını ya da Hartum’u terk etmeyeceğini söyledi.

Sudan ordusu Kuzey Darfur eyaletinin başkenti El Faşir kentinde ilerledi ve Beyaz Nil ile Sennar eyaletleri arasında yer alan El Tross kasabasını da geri aldı.

Sudan’da 23 aydır devam eden savaş en az 20.000 kişinin ölümüne ve 14 milyondan fazla kişinin yerlerinden olmasına ve büyük çaplı bir insani krize neden oldu

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close