Japonya'dan Ahşap Uydu Projesi - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Japonya’dan Ahşap Uydu Projesi

Abone Ol 

Bir Japon şirketi ve Kyoto Üniversitesi, 2023 yılına kadar dünyanın ahşaptan yapılmış ilk uydularını geliştirmek için güçlerini birleştirdi.

Adem Kılıç tarafından M5 için çevrilmiştir.

Sumitomo Forestry şirketi uzayda ahşap malzemelerin kullanımı üzerine araştırmalara başladığını açıkladı. Kyoto Üniversitesi ile ortaklık yaparak dünya üzerindeki farklı zorlu ortamlarda ahşap türlerini bu amaç için denemeye başlayacak.

Uzay çöpleri; her geçen gün daha fazla uydu fırlatılması nedeniyle giderek artan bir sorun haline gelmeye başladı. Ahşap uydular ise, atmosfere zararlı maddeler salmıyor ve Dünya’ya geri döndüklerinde yeryüzüne enkaz yağmasını engelleyerek atmosferde yanıyorlar. Proje ile;

  • Yörüngede uzay çöplerinin çarpışması önlenecek.
  • Uyduları uzaya götürmek için “balon taksi hizmeti’ kullanılacak. (Helyum gazı ile geliştirilen bir proje)
  • İngiltere Uzay Ajansı farkındalık için bu çalışmayı finanse edecek.

Kyoto Üniversitesi’nden profesör ve Japon astronot Takao Doi, BBC’ye yaptığı açıklamada: “Dünya atmosferine yeniden giren tüm uyduların yanarak, üst atmosferde yıllarca yüzecek olan minik alümina parçacıkları oluşturması gerçeğinden çok endişe duyuyoruz” dedi.

“Sonunda, Dünya’nın çevresini etkileyecek.”

Profesör Doi, “Bir sonraki aşama bu ahşap uyduların mühendislik modelini geliştirmek olacak. Ardından da uçuş modelini üreteceğiz” dedi. Profesör Doi aynı zamanda bir astronot olarak Mart 2008’de Uluslararası Uzay İstasyonuna bir yolculuk gerçekleştirmişti.

400 yıldan daha uzun bir süre önce kurulan Sumitomo Group’un bir parçası olan Sumitomo Forestry; sıcaklık değişimlerine ve güneş ışığına son derece dayanıklı ahşap malzemeler geliştirmek için çalışan bir kuruluş.

Şirket sözcüsü BBC’ye verdiği demeçte, bu proje için kullandıkları ahşabın “AR-GE sırrı” olduğunu belirtiyor.

Uzay çöpleri

Uzmanlar, her geçen gün daha fazla uzay aracı ve uydu fırlatılmasının, Dünya’ya düşecek olan uzay çöpü tehdidini arttırdığı konusunda uyarıyor.

Uydular; iletişim, televizyon, navigasyon ve hava tahmini gibi bir çok nedenle giderek daha fazla kullanılıyor. Uzay uzmanları ve araştırmacıları, uzay çöpünü ortadan kaldırmak ve azaltmak için farklı seçenekleri araştırıyorlar.

Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre Dünya’yı çevreleyen yaklaşık 6.000 uydu var. Bunların yaklaşık% 60’ı ise artık kullanılmıyor.

Araştırma firması Euroconsult, önümüzdeki on yıl içerisinde her yıl ortalama 990 uydunun uzaya fırlatılacağını tahmin ediyor. Bu da 2028 yılına kadar yörüngede 15 binden fazla uydu olabileceği anlamına geliyor.

Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX, halihazırda 900’den fazla Starlink uydusunu yörügeye fırlattı ve binlercesini daha fırlatmayı planlıyor.

Uzay çöpleri saatte ortalama 22.300 milin üzerinde inanılmaz derecede yüksek bir hızda hareket ediyor. Bu nedenle de çarptığı nesnelerde önemli hasarlara neden olabilir.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close