İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, ülkesinin kriz dönemlerine hazırlık amacıyla 70 yaşına kadar olan eski subayları yeniden göreve çağırmayı değerlendirdiğini açıkladı.
Jonson, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, 2024 yılında başlatılan bir hükümet soruşturmasının sonuçlarını paylaştı. NATO’ya katılmalarının ardından başlatılan çalışmada, silahlı kuvvetlerin personel ihtiyacının kriz anlarında nasıl karşılanacağına dair çeşitli öneriler geliştirildi.
10,5 milyon nüfuslu İskandinav ülkesinin “ciddi zamanlardan” geçtiğini vurgulayan Jonson, “Bu nedenle askeri savunmamıza çok büyük yatırımlar yapıyoruz” dedi.
Görev çağrısı yaşı 70’e çıkabilir
Mevcut yasaya göre eski subaylar 47 yaşına kadar yeniden aktif göreve çağrılabiliyor. Ancak yeni öneri bu yaş sınırının 70’e çıkarılmasını içeriyor.
Ayrıca, eski zorunlu askerlik hizmetini tamamlayan personelin yeniden görevlendirilme süresine ilişkin kısıtlamaların da kaldırılması gündemde. Halen geçerli düzenlemeye göre, son askerlik hizmetinden sonra 10 yıl süreyle “görev çağrısı” yükümlülüğü bulunuyor. Yeni öneriyle bu süre sınırının tamamen kaldırılması ve 10 yıldan uzun süre hizmette bulunmayanların yedek kuvvetlere aktarılması planlanıyor.
Savunma Bakanı Jonson, bu önerilerin değerlendirilmek üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderileceğini ve 2026 başlarında parlamentoya bir yasa tasarısı sunmayı hedeflediklerini bildirdi.
Soğuk Savaş sonrası küçülme, Rusya sonrası yeniden yapılanma
Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte askeri harcamalarını büyük ölçüde azaltan İsveç, bu dönemde daha çok uluslararası barış gücü operasyonlarına odaklanmıştı. Ancak 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle birlikte İsveç savunma politikasında yön değişikliğine gitmiş ve askeri harcamalarını artırmaya başlamıştı.
2017 yılında zorunlu askerliği tekrar uygulamaya koyan ülke, Mart 2025’te 10 yıl içinde savunma bütçesini 300 milyar kron (yaklaşık 31 milyar dolar) artırmayı ve 2030 yılına kadar savunma harcamalarını GSYH’nin yüzde 3,5’ine çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı.
Kaynak: M5 / Euractiv