İran Suriye’de iç savaş çıkarmaya mı çalışıyor?
Suriye’de dün yaşanan çatışmaların ardından İran’ın Suriye’de bir iç çatışmayı körüklemek istediği ifade ediliyor.
Lazkiye ve Tartus’ta devrik Esed rejimiyle bağlantılı unsurlar, Suriye yönetimi güçlerini ve sivilleri hedef alan saldırılar düzenledi.
Saldırıların ardından Suriye ordusu ve emniyet güçleri bölgede geniş kapsamlı bir operasyon başlattı. Çatışmaların ardından Lazkiye ve Tartus kent merkezlerinde güvenlik büyük ölçüde sağlanırken, kırsal bölgelerde çatışmaların sürdüğü ifade ediliyor.
Çatışmaların ardından bölge kaynakları, İran’ın Suriye’de yeni bir iç savaş çıkarma arayışında olduğunu vurguladı. İran’ın Esed rejimi unsurları ve bölgedeki Nusayri azınlık üzerindeki etkisini kullanarak yeni bir iç savaşı tetiklemeye çalıştığı kaydedildi.
Özellikle son çatışmaların arkasında yer alan Esed rejimi generallerinden Giyas Süleyman Dalla’nın İran ile bağlantılı olduğu biliniyor.
Çatışmaların başlamasından yalnızca bir gün önce İran’ın üst düzey isimlerinden Ali Ekber Velayeti de bu yönde açıklamalarda bulunmuştu. İran lideri Ali Hamaney’in danışmanlarından Velayeti Suriye’yi iç savaşla tehdit etmişti.
Çarşamba günü İran medyasına konuşan Velayeti “Suriye’de her an bir iç savaş çıkabilir. Şu anda Suriye’nin geleceğini tahmin etmek mümkün değil.” ifadelerini kullanmıştı.
İran lideri Hamaney de geçtiğimiz aylarda birçok kez benzeri açıklamalar yaptı.
Hamaney Aralık ayında günü televizyonda yaptığı bir konuşmada Suriyeli gençlere “bu güvensizliği düzenleyen ve ortaya çıkaranlara karşı kesin bir kararlılıkla durmaları” çağrısında bulunarak, “Suriye’de de güçlü ve onurlu bir grubun ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz çünkü bugün Suriyeli gençlerin kaybedecek hiçbir şeyi yok. Okulları, üniversiteleri, evleri ve sokakları güvensiz. Bu nedenle güvensizliğin planlayıcılarına ve uygulayıcılarına karşı kararlılıkla durmalı ve onlara galip gelmelidirler.” ifadelerini kullandı.
İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami ise Şubat ayı başında yaptığı açıklamada “İran’ın düşmanlarının Suriye’de başarılı olduğunu” ancak “durumun değişeceğini” belirtti.
Kaynak: Mepa News