Atina İsrail'den aldıkları ile adalarda "Füze Duvarı" kuruyor! - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Atina İsrail’den aldıkları ile adalarda “Füze Duvarı” kuruyor!

Abone Ol 

Türk milli/yerli savunma sanayinin özellikle deniz ve hava kuvvetlerinin güçlenmesine dönük büyük atakları, Yunanistan-İsrail Amerikan korumalı ittifakı ortak savunma atakları gerçekleştirmeye başladı.
Yunanistan’ın önde gelen yayın organlarından Ta Nea Gazetesi’nin manşetinde, Yunanistan’ın Ege’deki adalarına Türkiye’ye karşı yeni füzeler konuşlandırmaya hazırlandığı öne sürüldü.


Yunanistan uluslararası anlaşmalara aykırı şekilde silahlandırdığı Ege adalarına özellikle İsrail yapısı füzeler yığmayı planlıyor. Ta Nea gazetesi haberde, İsrail’e sipariş edilen ve yaz aylarında teslim alınması planlanan 32 km menzilli 17 adet Spike NLOS füze sistemlerinin yanısıra, yine İsrail ile satın alım müzakerelerinin devam ettiği 300 km menzilli PULS füze sistemlerinin (muhtemelen 38 adet) büyük bölümünün Ege adalarına konuşlandıracağını yazdı.

‘FÜZE DUVARI’ PLANI

Yine adalara konuşlandırılmak üzere 180-200 kilometre menzilli yeni füzelerin de satın alanacağını belirten Ta Nea, adalarda bulunan Fransız Exocet füzeleri de eklendiğinde, Ege’de bir “füze duvarı” oluşturulacağını belirtti. 
Gazete “Türkler 31 savaş gemisi inşa ediyor. Ayrıca, 17 adet fırkateyn, 10 adet korvet tipi savaş gemileri, 1 adet küçük uçak gemisi ve 13 denizaltıları bulunuyor. Yunanistan’ın ise 13 fırkateyni ve 10 denizaltısı var. Belharra tipi 3 adet fırkateyn de önümüzdeki yıllar içinde (2027 sonuna kadar) teslim alınacak. Büyük savaş gemileri satın alınabilmesi için para bulunmadığından Atina, Ege’de füze duvarı oluşturma çözümünü tercih ediyor” ifadesini kullandı.

DENDIAS GÜNDEME GETİRDİ

Savunma Bakanı Nikos Dendias, aralık ayında Deniz Harp Okulu’ndaki konuşmasında, Ege adalarında “füze duvarı” oluşturulması planlarından söz etmişti. İsrail yapımı Spike NLOS füzeleri 370 milyon Euro, satın alımları kararlaştırıldığı takdirde de PULS füzeleri 500 milyon Euro’ya mal olacak. Yunanistan’ın hedefi, sözkonusu füze sistemlerinin yanısıra, İHA ve SİHA’lara karşı kullanılan cihazlar da satın almak. Yunan medyasında sık sık maliyeti 2 milyar Euro’yu bulan İsrail’deki “Demir Kubbe” benzeri bir sistemin oluşturulmasından bahsediliyor. 

YUNANİSTAN İSRAİL TABANLI HAVA SAVUNMA OLUŞTURDU

Yunanistan’ın MILTECH Hellas SA şirketi ile Israel Aerospace Industries (IAI), Yunan hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesi ve modernizasyonu projesi kapsamında iş birliği anlaşmasını geçtiğimiz günlerde imzaladı. Anlaşma kapsamında IAI, Barak MX hava savunma sistemini Yunanistan’a tedarik edecek. MILTECH şirketi ise elektronik sistemler ve ilgili alt bileşen üretimi ile sistem entegrasyonu alanında projeye katkı sağlayacak.
Yunanistan’ın İsrail’den tedarik edeceği hava savunma sistemleri “Yunan Yıldırım Kalkanı” adı altında toplanacak olup tahmini maliyeti 2.5 milyar Euro tutarında olacak. Defence Review tarafından yapılan habere göre bu bütçe; önleme füzelerini, lançerleri, komuta kontrol merkezlerini, destek araçlarını, sensörleri, radarları ve başlangıç teknik destek paketinin alımını da kapsayacak.

BARAX MX hava savunma sistemi; kısa (35 km), orta (70 km) ve uzun (150 km) menzilli operasyonel gereksinimleri karşılamak üzere tasarlanmış 3 farklı versiyona sahiptir. Bu versiyonlar, çeşitli önleme füzelerinin ateşlenmesine olanak tanıyarak sistemin operasyonel esnekliğini ve etkinliğini artırmaktadır.
Bu bağlamda sistemin, Yunan Hava Kuvvetlerine ait hava üslerinin yakın hava savunma görevini üstlenen mevcut VELOS sistemlerinin yerini alması bekleniyor. Yunan Kara Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak ise Barak MX sisteminin, orta menzilli hava savunma sistemleri ihtiyaçlarını karşılaması ve HAWK, OSA AK/AKM ve 182. Füze Taburunda görev yapan TOR M1 gibi mevcut kısa menzilli hava savunma sistemlerinin yerini alması planlanıyor.

2022’DE ADALARA ANTİ-SİHA SİSTEMLERİ YERLEŞTİRDİ

Yunan basını, Atina hükümetinin Ege’deki adalara ve kritik diğer noktalara anti-drone sistemleri yerleştirdiğini 2022’de yazmıştı.
Kathimerini gazetesinin haberine göre hükümet, Bayraktar TB-2 ya da ANKA-S SİHA’larına karşı adalara İsrail yapımı drone-savar sistemlerini gizlilik içinde yerleştirmeye başlamıştı.
Gazeteye göre savunma sistemlerinin yerleştirilmesinin amacı, bölge semalarında uçan insansız hava araçlarına jamming uygulamak suretiyle misyonlarını yerine getirmeyi önlemek olduğu da uzmanlar tarafından kaydedilmişti.  

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close