Analiz: Haftar ve Saleh, Sirte'yi kukla hükümetlerinin başkenti yapmayı planlıyor! - M5 Dergi
Dünya

Analiz: Haftar ve Saleh, Sirte’yi kukla hükümetlerinin başkenti yapmayı planlıyor!

Abone Ol 

Halife Haftar ve Aquila Saleh, Sirte’yi kukla hükümetlerinin başkenti haline getirmeyi planlıyor. 7 Şubat’ta General Halife Haftar’ın kontrolündeki Libya Temsilciler Meclisi, Tobruk’ta çalışmalarına başladı.

(https://en.218tv.net/2022/01/24/hor-speaker-opens-door-for-candidates-for-a-sirte-based-mini-government/) Meclis Başkanlığını eskiden olduğu gibi Aquila Saleh yürütüyor. Bu hareketliliğin amacı, uluslararası alanda tanınan Ulusal Birlik Hükümeti’ne alternatif olarak yeni bir Libya hükümeti seçmek. Fethi Başağa, Marwan Omeish ve Ahmed Maytik başbakanlık için başlıca adaylar. Bunlar, Aralık ayı sonlarında Bingazi’de Halife Haftar’la buluşan ve yakın zaman önce Trablus’u zorla almaya çalışan Haftar’la ittifak kuran isimler.

Bu hükümet kurulursa Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) meşruiyeti tartışmaya açılabilir. UMH, BM tarafından tanınmakta ve Türkiye’yle imzalanan Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması’nı tanıyor. Sirte’de planlanan yeni hükümetin bu anlaşmaya tavrı ise belirsiz. Bu gösteride büyük rol oynayacak olan Haftar ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki egemenlik haklarını hiçbir zaman kabul etmedi.

Sirte’nin önemi

Darbeci Haftar’ın Libya’nın sözde koalisyon hükümetine ev sahipliği yapmayı planladığı Sirte kilit önemde. Birincisi, şehir ülkenin tam kalbinde. Oradaki hükümetin güya koalisyon hükümeti olacağı ileri sürülüyor. Batı Libya ve Misrata kentinden başbakan adayı olarak gelen temsilciler, bunu teyit etmeliler. Gerçekte ise Haftar’ın belirleyici rol oynaması gibi bir tehlike söz konusu.

İkincisi, Sirte, Libya’nın petrol endüstrisinin merkezidir. Libya’nın petrol ihracatının çoğu buradan geçiyor. Haftar, Sirte’yi kontrol ederek 2020’de olduğu gibi yine petrol ablukasıyla dünyaya şantaj yapabilir.

Güç dengesi

Ancak şu anda Haftar’ın güçleri pek de iyi durumda değil. Onu müttefikler aramaya iten işte bu zayıflık. Ordu saflarında artan hoşnutsuzluk nedeniyle Haftar’ın askerlerinin maaşlarını ödemediği bildiriliyor. Buna ek olarak, güney Libya’daki Evladı Süleyman aşireti kuvvetleri Haftar’a itaat etmeyi reddetti. Ayrıca Rusların Libya’daki askerlerini çektiğine, özellikle de Sirte’de hiçbirinin kalmadığına dair haberler var. Haftar yalnız durumda.

Aynı zamanda Misrata güçlerinin büyük bir kısmı UMH saflarında kalmaya devam ediyor ve kolaylıkla Sirte’ye geçirilebilirler. Sirte’yi almak, Haftar’a büyük bir darbe olur. Misrata’nın UBH yanında tutum alması, Haftar’ın Misrata merkezli politikacılara bel bağlama girişimini de bozacaktır. Haftar, bu şekilde Libya sahnesinden temelli çıkarılabilir. Böyle bir fırsat var, yarın geç olmasın.

Kaynak: United World International / Erkin Feyyaz Eşli

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close