ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, iki ülke arasında karşılıklı fayda sağlayacak “harika” bir ticaret anlaşması yapılması konusunda umutlu olduklarını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın birkaç hafta önce yürürlüğe koyduğu kapsamlı ithalat vergileri, küresel piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açmış; borsalarda düşüşler yaşanmış ve olası bir küresel durgunluk endişesi doğmuştu. Ancak Trump yönetimi, gelen tepkiler üzerine birçok üründeki gümrük vergilerini yeniden gözden geçirmiş, ithalat oranlarını genel olarak yüzde 10 seviyesine indirmişti. Ayrıca, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar gibi elektronik ürünler ile Çin menşeli bazı ürünler yüzde 145’lik tarifeden muaf tutulmuştu.
İngiltere, Trump’ın ilk duyurduğu ağır vergi uygulamalarından büyük ölçüde muaf tutulsa da hâlâ Amerikan pazarına yaptığı ihracatlarda yüzde 10 oranında vergi ödüyor. İngiliz çelik ve otomotiv sektörleri ise yüzde 25’lik tarife ile karşı karşıya.
İki ülke arasında haftalardır süren görüşmeler, öncelikli olarak yapay zekâ ve teknoloji alanında iş birliğini artırmayı hedeflese de, gıda ve diğer ürünleri de kapsayacak şekilde genişleyebilir.
Trump’ın başkan yardımcısı Vance, salı günü UnHerd internet sitesine verdiği röportajda, İngiltere ile yapılacak olası bir ticaret anlaşmasına dair umutlu konuştu.
“Başkan, Birleşik Krallık’ı gerçekten çok seviyor. Kraliçeyi de çok severdi, Kral’a da büyük bir saygı duyuyor. Bu bizim için önemli bir ilişki,” diyen Vance, “Starmer hükümetiyle yakın şekilde çalışıyoruz. Aramızda hem kültürel hem de ekonomik güçlü bağlar var. ABD temelde bir Anglo ülkesi. İki ülkenin çıkarlarını gözeten harika bir anlaşma yapma ihtimalimiz yüksek,” ifadelerini kullandı.
İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves’in ay sonunda Washington’da yapılacak IMF Bahar Toplantıları’na katılarak ABD ile ekonomik anlaşma görüşmelerini sürdürmesi bekleniyor.
Vance ayrıca, İngiltere’nin ABD ile karşılıklı ticarette Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha avantajlı bir pozisyonda olduğunu belirtti.
“Almanları severiz ama ABD’ye ihracata oldukça bağımlılar ve aynı zamanda Amerikan ürünlerinin Almanya pazarına girmesini zorlaştırıyorlar,” diyen Vance, Avrupa liderlerini göç ve savunma politikalarını güçlendirmeye çağırdı.
“Avrupa halkları daha akılcı ekonomi ve göç politikaları istiyor, ancak liderler seçimden seçime halkın talep ettiğinin tam tersini sunuyor,” diye konuşan Vance, Avrupa’nın ABD’ye daimi bir güvenlik bağımlısı olmasının her iki taraf için de faydalı olmadığını savundu.
“Güçlü bir Avrupa, ABD’nin dış politikadaki hatalarını dengelemesi açısından da önemlidir. Suez Krizi’nden Irak savaşına kadar birçok örnek bunun göstergesi,” değerlendirmesinde bulundu.
Vance sözlerini, “Avrupa’yı ve Avrupalı halkları seviyorum. Amerikan kültürünü, Avrupa’nın felsefi ve dini köklerinden ayırmak mümkün değil,” diyerek tamamladı.
Kaynak: M5