ABD tarafından Ukrayna'ya verilecek yeni silahlar ve özellikleri - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

ABD tarafından Ukrayna’ya verilecek yeni silahlar ve özellikleri

Abone Ol 

 ABD tarafından Ukrayna’ya yönelik 1.85 milyar dolarlık askeri yardım paketinin içerisinde yer alacak silah ve mühimmatların detayı belli oldu.

İşte ABD tarafından Ukrayna’ya gönderilecek beş silah:

MIM-104 Patriot Sistemleri

Patriot karadan havaya füze sistemi, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya sağlanan açık ara en pahalı ve en gelişmiş sistemlerden birisi olacak. 

Sistemle birlikte teslim edilen PAC-3 füzeleri, Mach 5’te (yaklaşık 3.836 mph) çalışan, 12 milde 50.000 fit yüksekliğe kadar uçan uçaklar, balistik füzeler ve dronlar gibi hedefleri vurabilir. Her bir PAC-3 füzesinin maliyeti 4 milyon dolar olarak açıklandı. 

Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatları (JDAM’ler)

Yeni paket, Pentagon tarafından sayısı açıklanmayan sayıda “hassas hava mühimmatı” içerecek. 

JDAM’ler Boeing tarafından üretilen müşterek doğrudan taarruz mühimmatıdır. Kuyruk bölümünde bulunan INS/GPS sistemleri sayesinde uçaktan bırakıldıktan sonra hedefin belirlenen koordinatına doğru uçuşunu bağımsız olarak gerçekleştiren bir sistemdir.

Saldırıları başlatan pilotlar, hedef GPS koordinatlarını girer ve bombayı serbest bırakır, ardından ideal olarak hızla tehlike alanından uzaklaşır. JDAM’ler, Rus uçaksavar sistemlerinin menzili içinde olan maksimum 15 mil menzilde kullanılabilir.

HIMARS ve Excalibur

M142 Yüksek Hareket Eden Topçu Roket Sistemi (HIMARS), Ukrayna’ya teslim edildikten sonra savaşın şeklini değiştirerek, Ukrayna kuvvetlerinin yaklaşık 92 milden yüksek hassasiyet ve muazzam güçle Rus mevzilerini vurmasına olanak sağladı.

Yeni açıklanan paket, Ukrayna’nın şu anda elinde bulunan 20 HIMARS’ı için açıklanmayan miktarda ek mühimmat içerecek. Paket ayrıca 500 adet hassas güdümlü 155 mm top mermisi içeriyor.

Mermiler yaklaşık 30 millik bir menzile kadar etkilidir ve hava patlaması veya delici patlama için programlanabilir.

AGM-88 HARM anti-radyasyon füzeleri

Ukrayna, Rus uçaksavar sistemlerini uzun mesafeden imha etmek için ABD yapımı yüksek hızlı radyasyona karşı füzeler (HARM’ler) kullanıyor. 

HARM’ler yaz ayları itibari ile Ukrayna’da ilk kez ortaya çıktığında, analistler tarafından Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin gücünü çok büyük oranda artırdığını ve Rus güçlerine karşı koymakta büyük etki yaptığını belirttiler.

HARM füzeleri Amerikan Raytheon firması tarafından üretilen bir havadan karaya taktik saldırı füzesidir. HARM füzesi, radar sistemlerinden yayılan sinyallere odaklanabilmekte ve böylelikle özellikle düşman uçaksavar  sistemlerine karşı doğrudan saldırı gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

Çift tepkili, thiokol katı yakıtlı roket motoru sayesinde ses hızının iki katına (Mach 2) ulaşabilen AGM-88 HARM, asgari mürettebat katkısı ile düşman radar sistemlerinin yerini ve türünü tespit edip saldırı gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close