Reuters: “İran füze programı ABD ve İsrail’in incelemesi altında”

Bölgesel gerilimlerin artması ve İran içindeki askeri faaliyetlere ilişkin çelişkili raporlar nedeniyle ABD ve İsrail, İran’ın füze programını yoğun bir şekilde inceleme altına aldı.
Batılı değerlendirmeler, Tahran’ın Haziran Savaşı’nın ardından füze ve nükleer yeteneklerini yeniden inşa etmeye çalıştığını öne sürerken, İran programının “tamamen savunma amaçlı” ve herhangi bir müzakerenin kapsamı dışında olduğunu savunuyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, İran’ın son zamanlarda “tatbikatlar” yaptığının farkında olduklarını belirterek, İran’ın nükleer faaliyetlerinin ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmede ele alınacağını söyledi. İran’ın herhangi bir hamlesinin güçlü bir şekilde karşılanacağı uyarısında bulunan Netanyahu, İsrail’in bir çatışma arayışında olmadığını da vurguladı.
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee ise Tahran’ın Haziran Savaşı sırasında Fordo tesisinin bombalanmasının ardından “mesajı tam olarak kavrayamadığını” söyledi. Tel Aviv’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, İran’a karşı saldırıları desteklediğini açıklayarak, füze cephaneliğini yeniden inşa etmesinin artık nükleer programıyla kıyaslanabilecek bir tehdit oluşturduğunu savundu.
Buna karşılık, İran Dışişleri Bakanlığı balistik füze programının “müzakere masasının dışında” olduğunu vurgularken, İran ordu komutanı Emir Hatemi, silahlı kuvvetlerin rakiplerinin hareketlerini “yakından izlediğini” ve herhangi bir saldırıya “kararlı bir şekilde” karşılık vereceğini vurguladı.
İran içinde, olası füze tatbikatlarına ilişkin haberlerde bir tutarsızlık yaşandı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Devrim Muhafızlarına yakın medya kuruluşları birkaç ilde hareket ve testlerden bahsederken, resmi televizyon herhangi bir tatbikat yapılmadığını ve dolaşan görüntülerin “yanlış” olduğunu vurguladı.
Kaynak: Sarkul Avsat


