Norveç, Ukrayna'ya 8,4 milyar dolarlık askeri destek paketi planlıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Norveç, Ukrayna’ya 8,4 milyar dolarlık askeri destek paketi planlıyor

Abone Ol 

Norveç hükümeti, 2026 yılında Ukrayna’ya 8,4 milyar dolarlık yardım tahsis etmeye hazırlanıyor.

Norveç hükümet kaynakları tarafından verilen bilgilere göre bu tutarın 4,95 milyar doları, uluslararası pazardan ve Ukrayna savunma sanayisinden silah alımları için ayrılacak.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store yaptığı açıklamada;

“Hükümet, Norveç’in Ukrayna’ya olağanüstü desteğini gelecek yıl da sürdürmeyi planlıyor ve toplam 85 milyar Norveç kronu tutarında askeri ve sivil destek sağlamayı öneriyor. Bu, Ukrayna’nın kendini savunma mücadelesinde kritik bir dönem. Ateşkes ve barış müzakereleri devam ederken, Ukrayna’daki savaş durmuyor. Mevcut durumda, Ukrayna’ya siyasi, mali ve askeri olarak güçlü desteğimizi sürdürdüğümüzü teyit etmek önemlidir”

ifadelerini kullandı.

Parlamento 2026 bütçe teklifini onaylarsa, Norveç’in Ukrayna’ya verdiği destek 2025 ile aynı seviyede kalacak.

Teklif Ekim ayı başında sunulacak ve İşçi Partisi liderliğindeki hükümet Eylül seçimlerini kaybetse bile, bütçe taslağını sunmaktan sorumlu olacak.

2025 yılında, ABD’nin Ukrayna’ya desteği azalırken Norveç, Ukrayna’ya sağladığı yardımı iki katından fazla artırmıştı.

Ayrıca Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’nde Norveç, Ukrayna için iki Patriot bataryası da dahil olmak üzere Almanya ile ortak hava savunma tedariki için 590 milyon avro fon ayırdığını duyurmuştu.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close