Güney Kıbrıs’da “kapalı siteler” tepkisi: İsraillilerin mülk yatırımları gündemde - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Güney Kıbrıs’da “kapalı siteler” tepkisi: İsraillilerin mülk yatırımları gündemde

Abone Ol 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY), İsrailli yatırımcıların son yıllarda artan oranda gayrimenkul satın alması ve bu mülklerin kapalı sitelere dönüştürülmesi kamuoyunda endişelere yol açtı. Muhalefet partileri, yaşanan süreci “kontrolsüz yerleşim” olarak nitelendirirken, İsrail ve Rum yetkililer bu söylemlerin antisemitizm içerdiği uyarısında bulundu.

Ana muhalefet partisi Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Sözcüsü Stefanos Stefanou, haziran ayında yaptığı açıklamada, İsrailli alıcıların özellikle Larnaka ve Limasol bölgelerinde büyük arsalara yatırım yaptığını ve yalnızca İsraillilere açık kapalı siteler inşa ettiğini belirtti. Stefanou, “Bu sadece mülk edinme değil, adı konmamış yerleşim faaliyetidir. Günün birinde kendi topraklarımızın bize ait olmadığını fark edeceğiz” dedi.

Stefanou’nun bu açıklamaları İsrail’in Lefkoşa Büyükelçisi Oren Anolik’in tepkisini çekerken, Anolik kamuoyunda giderek artan antisemitik söylemlerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. “Toplu suçlamalar ve komplo teorileri içeren karanlık eğilimler yeniden sahneye çıkıyor,” diyen Anolik, diplomatik dilde sert ifadeler kullandı.

“Altın Vize” sistemi tartışılıyor

İsrailli vatandaşların GKRY’de mülk edinmesi çoğunlukla, AB vatandaşı olmayanlara gayrimenkul yatırımı karşılığında oturma izni veren “Altın Vize” programı aracılığıyla gerçekleşiyor. 2021–2025 döneminde İsraillilere Larnaka’da 1.400, Limasol’da 1.100, Baf’ta ise 1.200’den fazla mülk satıldığı kaydedildi. Satın alınan bu mülklerin önemli kısmı liman, tatil köyü ve askeri üslere yakın stratejik noktalarda yer alıyor.

Emlak danışmanı Loizos Loizou, İsraillilerin özellikle spa ve tatil köyü barındıran kapalı yaşam alanlarına yöneldiğini belirterek, Pyla bölgesinin bu yatırımcılar için merkez hâline geldiğini ifade etti.

Ada basınında çıkan haberlere göre, 2018’de yaklaşık 6 bin 500 olan Güney Kıbrıs’taki İsrailli sayısı 2025 itibarıyla 15 bine yaklaştı. İsrail basını ise bu süreci “emlak piyasasına hücum” olarak tanımlıyor.

Diplomatik ilişkiler etkileniyor

İsrailli yatırımcıların artan varlığı, sadece yerel siyasette değil, İsrail-GKRY ilişkilerinde de gerilime neden oldu. AKEL partisi antisemitizm suçlamalarını reddederek, eleştirilerinin İsrail hükümetinin politikalarına yönelik olduğunu ve tüm ayrımcılık biçimlerine karşı olduklarını belirtti.

GKRY Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, kamuoyundaki tartışmaları takip ettiklerini ve ağustos ayı öncesinde parlamentoda nefret söylemine ilişkin bir oturum düzenleneceğini bildirdi.

GKRY, İsrail ile 2017 yılında imzalanan ortak bildiri çerçevesinde savunma iş birliğini artırmıştı. Güney Kıbrıs ayrıca, İngiltere’ye ait Akrotiri üssü üzerinden İsrail’in Gazze üzerindeki keşif faaliyetlerine de ev sahipliği yapıyor. Ada ülkesi, son dönemde ABD ile de savunma ilişkilerini derinleştirmiş durumda.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close