Norveç savunma harcamalarında büyük artışa hazırlanıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Norveç savunma harcamalarında büyük artışa hazırlanıyor

Abone Ol 

Norveç hükümeti 2025 yılı için savunma bütçesini yüzde 21’lil bir artışla 8 milyar euroya çıkaracak.

Norveç hükümeti bu artışın sadece Norveç’in ulusal güvenliğe olan bağlılığını yansıtmakla kalmayıp aynı zamanda NATO’nun gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 2.16’sının savunma harcamalarına ayrılması hedefini de aştığını belirtti.

Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram yaptığı açıklamada; “Dünya daha az güvenli hale geldi. Bu bütçe teklifi ile hem kendi güvenliğimiz hem de müttefiklerimizin güvenliği için daha fazla sorumluluk alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bütçe artışının önemli bölümleri arasında, Norveç Silahlı Kuvvetlerinin kabiliyetlerinin arttırılması için yaklaşık 3 milyar euro tahsis edildi. Bu fon öncelikle ilave mühimmat alımı, hazırlık durumunun iyileştirilmesi ve personel sayısının arttırılmasına odaklanacak.

Ayrıca, yeni F-35 savaş uçakları, denizaltılar ve deniz gözetleme kabiliyetlerinin tedariki gibi halihazırda devam eden projeleri de içeren maddi yatırımlara 3.5 milyar dolar üzerinde kaynak aktarılacak.

Önerilen bütçe ile Norveç’in, 2024 yılında yüzde iki GSYİH hedefini tutturduğu için NATO standartlarına bağlılığını sürdürmesi bekleniyor. 2025 yılı için savunma bütçesinin tahmini GSYH payı yüzde 2.15 civarında olacak ve yeniden satın almaları içeren Nansen fonları hariç tutulduğunda bu pay yüzde 2.16’ya ulaşacak.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close