Pentagon sözleşmeyi imzaladı... Türkiye de faydalanabilecek - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Pentagon sözleşmeyi imzaladı… Türkiye de faydalanabilecek

Abone Ol 

Pentagon Collins Aerospace ile ABD KC-135 uçaklarındaki Aero-I uydu iletişim sistemini değiştirmek için 27 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladığını açıkladı. Sözleşme aynı tipteki Türk ve Fransız uçakları için bir seçenek içeriyor.

ABD Savunma Bakanlığıkonu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Bu sözleşme, mevcut C / KC-135 Uluslararası Deniz / Deniz Uydu sistemini değiştirmek için kullanıma hazır bir ticari Iridium Uydu Haberleşme sisteminin tanımlanmasını, geliştirilmesini, entegre edilmesini ve test edilmesini sağlar. Bu sözleşme, Türkiye ve Fransa’ya isteğe bağlı Dış Askeri Satışlarını içerir.” denildi.

Boeing firması tarafından üretilen Boeing KC-135, Türk Hava Kuvvetleri’nin de kullandığı havada yakıt ikmali yapan uçaktır. Bir F-16’nın deposunu havada en fazla üç dakika içinde doldurabilir.

1994 yılında siparişi verilen 7 adet KC-135 Anadolu’ya ulaşmadan önce Türkiye, ABD’den 2 adet KC-135’i ihtiyacı gereği kiralamıştı ve 7 uçağın tesliminin ardından kiralanan uçaklar ABD’ye geri dönmüştü. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 25. yılını doldurmaya hazırlanan KC-135R’ler bu zamana kadar pek çok bakım ve modernizasyon faaliyetine tabi tutuldu.

GÖKYÜZÜNDE YARIM ASRI DEVIREN TANKER UÇAĞI KC-135’İN TÜRKİYE HİKAYESİ…

1990’ların başında Yugoslavya’nın dağılması ile ortaya çıkan Bosna Krizi büyük bir katliama dönüştü ve akabinde NATO tarafından 30 Ağustos 1995 tarihinde Bosna’daki Sırp hedeflere yönelik ”Kararlı Güç Harekatı” (Operation Deliberate Force) başlatıldı. Bu harekata Türk Hava Kuvvetleri İtalya’daki NATO üssünde konuşlu F-16’lar ve Bandırma ve Dalaman’dan kalkan F-16 uçakları ile iştirak etti.

Harekata Türkiye’den katılan uçakların Bosna semalarına vardıktan sonra havada kalış sürelerinin kısalığından kaynaklanan sıkıntılardan dolayı Türkiye, Türk Hava Kuvvetleri’nin vurucu gücünü oluşturan F-16 ve F-4E av-bombardıman uçaklarının menzillerini arttırmak, kriz anlarında herhangi bir zafiyetin yaşanmaması ve Türk Silahlı Kuvvetlerine, bölgesinde stratejik bir güç olma imkanı vermek amacıyla 1990’ların ortalarında tanker uçağı projesi tedarikini başlattı.

HAVA KUVVETLERİ KC-135 UÇAĞINI SEÇTİ

Uçak tipi olarak ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan KC-10 Extender ve KC-135 Stratotanker tipi seçenekler değerlendirildi ve Boeing üretimi olan KC-135 uçağı seçildi. Bu uçaklar, ABD kongresi tarafından Güney Kanat Yardımı kapsamında Türk Hava Kuvvetleri’ne hibe edilmesi için izin verilmiş ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından envanterden çıkarılarak, Davis Monthan hava üssünde bulunan AMARC deposuna kaldırılmış olan KC-135A uçaklarıydı.

Türk Hava Kuvvetlerinde görevli bir ekip, bu açık hava deposunda bulunan uçakları inceleyerek, yedi adedini seçti ve seçilen bu uçakların Boeing tarafından KC-135R tipine dönüştürülmesine karar verildi.

Boeing KC-135R Stratotanker, 4 adet turbofan motorlu, uzun menzilli, yüksek irtifa ve yüksek hızda uçma yeteneğine sahip, ana görevi yakıt ikmali olan,ayrıca yük ve yolcu taşıma amaçlı olarak da kullanılabilen bir havada yakıt ikmal uçağı. KC-135R tipinin özelliği,sahip olduğu CFM56-2B motorları. Bu motorlar sayesinde A tipine kıyasla %30 yakıt tasarrufu, daha fazla güç ve menzil kazanan KC-135R uçakları, bugün KC-10 Extender ile birlikte ABD Hava Kuvvetleri’nin tanker uçak filolarının bel kemiğini oluşturuyor. KC-135 tipi tanker uçakları halen Türkiye ve ABD dışında, Fransa, Singapur ve Şili Hava Kuvvetleri envanterinde de bulunuyor.

İKİ UÇAK KİRALANDI

Türk Hava Kuvvetleri, Boeing tarafından 3 yıl süren KC-135R tadilatı ve modernizasyonu sırasında, havada yakıt ikmali kabiliyetinden mahrum kalmamak amacıyla, 2 adet KC-135R uçağını ABD Hava Kuvvetlerinden 1995 yılında kiraladı. Gerekli eğitimleri almış Türk mürettebat tarafından kullanılan uçaklar, 24 Temmuz 1995 tarihinde Ankara Akıncı 4.ana jet üs komutanlığında düzenlenen törenle teslim alındı.Türk Hava Kuvvetleri envanterine kiralık olarak giren ilk iki uçak 1998 yılının ilk aylarında geri iade edildi. KC-135R modifikasyonuna kavuşan 7 uçaktan ilki (58-0110 kuyruk numaralı) 1997 yılı Aralık ayında, sonuncusu ise 1998 yılı Temmuz ayında teslim alındı. KC-135R uçaklarının Türkiye’ye toplam maliyeti 300 milyon dolar civarında.

İLK GÖREV KÖRFEZ SAVAŞI

Türk pilotları, havada yakıt alma işlemi ile ilk olarak Körfez Savaşı’ndan sonra tanıştılar. Birinci Körfez Savaşı’ndan sonra oluşturulan “Operation Provide Comfort” harekatında görev alacak Türk F-16 ve F-4 pilotları havada yakıt ikmali konusunda ABD’li öğretmenlerden eğitim aldılar. Daha sonra uzun yıllar İncirlik’e intikal ederek Operation Provide Comfort ve sonrasında adı “Operation Northern Watch” (kuzeyden keşif) olan harekatlara katılan Türk pilotları, Türk hava sahası içinde görev yaparak, E-3 AWACS uçaklarına himaye görevlerini yerine getirdiler. Körfez Savaşı sonrasında elde edilen bu tecrübe, daha sonra çeşitli NATO tatbikatlarında da sürdürüldü. Bosna-Hersek ve Kosova harekatlarında ise Türk pilotları, NATO görevlerinde uzun Muharebe Hava Devriye görevlerinde, aynı sortide defalarca havada yakıt ikmali yaparak bu konudaki tecrübelerini pekiştirdiler. O görevlerde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı tanker uçaklarından yakıt ikmali yapan Türk pilotları, sahip oldukları kabiliyetleri NATO kapsamındaki bu harekatta sergileme şansını yakaladılar.

TERÖRLE MÜCADELEDE AKTİF GÖREV ALDILAR

Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki KC-135R tanker uçakları ABD Hava Kuvvetlerinin Nellis hava üssünde düzenlenen ” Red Flag”  tatbikatına, 1997, 2000, 2007 ve 2008 yıllarında katıldılar. Bunun yanında her yıl periyodik şekilde düzenlenen “Anadolu Kartalı” tatbikatına ve Terörle mücadele kapsamında Kuzey Irak’ a yapılan operasyonlarda aktif olarak görev alıyorlar.

Bugün KC-135R tanker uçaklarıyla, Adana İncirlik’te konuşlu bulunan 10.Tanker Üs Komutanlığındaki 101.Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığı görev yapıyor. Çağrı adı “Asena” olan bu filo, Türk Hava Kuvvetleri’nin halen en önemli stratejik filosu olarak nitelendiriliyor. Bu filoda görev yapan personelden ilk 10 ekibin (20 pilot,10 seyrü sefer subayı, 13 boom operatörü) eğitimleri, ABD’nin Oklahoma’daki Altus Hava Üssünde tamamlandı. Bugün belli sürelerde KC-135R pilotları, İngiltere’deki Mildenhall Hava Üssü’de giderek simülatör eğitimleri de almaktadırlar.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close