"Aslında ABD, Irak İşgalinden 30 Yıl Önce Suudi Arabistan'ı İşgal Etti" (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

“Aslında ABD, Irak İşgalinden 30 Yıl Önce Suudi Arabistan’ı İşgal Etti” (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

2003 Irak işgalini gözünüzün önüne getirin. Koşullar çok farklı ama sonuç aynı noktaya doğru gidebilir…

National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir. 

“Suudi Arabistan Irak’tan çok daha küçük bir nüfusa sahip ve ABD’nin amacı rejim değişikliği yerine doğal kaynakları işgal etmek. Aslında Amerika Irak’ı işgal etmeden neredeyse otuz yıl önce Suudi Arabistan’ı işgal etti.

1973’ün son ayları ABD için çaresiz bir zamandı. Arap petrol üreten devletler,  Yom Kippur Savaşı sırasında ABD’nin İsrail’e askeri yardımına misilleme görünüşte ABD’ye ambargo koymuşlardı. Mart 1974’te ambargo sona erdiğinde ABD’ye ciddi oranda hasar verilmişti. Dünya petrol fiyatları o dönemde dört katına çıkarak yıllarca süren durgunluk ve enflasyonu tetikledi. Yetmişli yıllarda yaşayan hiçbir Amerikalı, pompalarında yakıt olup olmadığını göstermek için kırmızı veya yeşil bayraklar dalgalanan benzin istasyonlarındaki uzun kuyrukları asla unutmayacaktır. 

Dünya altüst olmuştu. Batılı devletler, büyük petrol şirketlerinin merhametine bağlıydı ve petrol zengini uluslar bir gecede küresel krallar haline geldi. Burada batı ülkelerinden ise yeni bir hamle geldi. Petrol zengini bu ülkeleri neredeyse hiç kullanmadıkları en pahalı silahlarla donattılar. Diğer bir ifade ile paraları almanın başka bir yolunu buldular. 

Dünyanın geri kalanı gibi, Birleşik Devletler de şişirilmiş petrol fiyatlarını tam anlamıyla ödedi. Ama paranın peşine düşmek yerine, Amerika petrolü zorla almayı seçmiş olsaydı?

2004 yılında, gizliliği kaldırılan İngiliz hükümet belgeleri, ABD’nin Orta Doğu petrolüne odönemde askeri bir el koyma planı yaptığını ortaya koydu.  Açık bir askeri plandan bahsedilmemesine rağmen belgeler, ABD Savunma Bakanı James Schlesinger ile İngiltere’nin Birleşik Devletler Büyükelçisi Lord Cromer arasındaki görüşmeleri ortaya koyuyordu.

Schlesinger Cromer; “Sanayileşmiş ulusların az nüfuslu az gelişmiş ülkelerin, özellikle de Orta Doğu’nun kaprislerine sürekli olarak boyun eğmesi fikri pekala değiştirilmeli” ifadelerini kullanıyordu.

İngiltere’nin Ortak İstihbarat Komitesi, toplam yirmi sekiz milyar ton rezervi olan petrol yataklarının ele geçirilmesinin Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerine tedarik için yeterli olacağını hesapladı. Ancak rapor;

“Batı alternatif enerji kaynakları geliştirene kadar Amerikan işgalinin minumum 10 yıl sürmesi gerekeceğini ve Arapların ve Üçüncü Dünyanın geri kalanının büyük kısmının tamamen yabancılaşmasına yol açacağı” konusunda uyarıda bulundu. İngiliz analistler ayrıca Sovyet tepkisinden endişe duyuyorlardı, ancak Moskova’nın güçten çok propaganda ile yanıt vereceği sonucuna vardılar.

Çünkü gerçek şu ki, bu petrol ambargosu mümkün olan en kötü zamanda gelmişti. ABD petrol üretimi 1970’ten beri düşüyordu, enflasyon yükseliyordu. Başkan Nixon, Watergate skandalına karışmıştı, Amerika Vietnam’dan yeni çekilmişti, ABD ordusu darmadağın olmuştu ve Amerikan halkının en son istediği şey başka bir savaştı. 

Birleşik Devletler Arap petrol yataklarını işgal etmiş olsaydı, muhtemelen bunu tek başına yapacaktı. İngilizlerin bahsettiğimiz raporlar nedeni ile buna hiç iştahı yoktu.

Diğer yandan başka bir plan yapılmaktaydı. Amerika petrol yataklarını çok az sorunla ele geçirebilirdi. 1973’te Suudiler, F-15’ler ve AWACS gibi yüksek teknolojili Amerikan ve Avrupalı ​​silahlardan yoksundu. Şu anda bile, Suudi ordusunun sofistike silahlar kullanma kabiliyeti konusunda ciddi şüpheler var. Ve ABD ve batı ülkeleri ikinci planı devreye soktu. Silah satışları…

2003 Irak işgalini gözünüzün önüne getirin. Koşullar çok farklı ama sonuç aynı noktaya doğru gidebilir.

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz (Adem KILIÇ)

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close