Milli Elektronik Harp Podu EHPOD kullanıma girdi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli Elektronik Harp Podu EHPOD kullanıma girdi

Abone Ol 

Türkiye’nin en kritik Elektronik Harp projelerinden biri Elektronik Harp Podu (EHPOD) kullanıma girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda EHPOD’un kullanıma girdiğini duyurdu. Erdoğan paylaşımında, “Yerli ve milli elektronik harp podu EHPOD’u kullanmaya başladık.” ifadelerini kullandı.

EHPOD

EHPOD, Radar İkaz Alıcısı (RİA) ve Elektronik Karşı Tedbir (EKT) gibi alt sistemleri içeriyor. EHPOD’un RİA alt sistemi, radar sistemlerinin yayınlarını poda yerleştirilmiş çoklu geniş bant antenlerle tespit ediyor. Sistem; radar frekans bandını periyodik olarak tarıyor ve alınan sinyallerin frekans, darbe genişliği, yön ve darbe tekrarlama aralığı gibi parametrelerini belirliyor. Bu ölçümler kullanılarak sinyalleri ayrıştırıyor ve yayın tipini belirliyor.

EHPOD, F-16’larda kullanılan 300 galonluk yakıt tankına oldukça benzemekte. Fotoğraf: millisavunma.com

EKT alt sistemi ise radarları karıştırmak veya yanıltmak için kullanılıyor. Bu işlemi, radar ekranında çok sayıda sahte hedef oluşturarak, gerçek hedefleri gizleyerek veya rastgele hareket etmelerine sağlayarak gerçekleştiriyor. EHPOD, anlık bant genişliği ve sayısal RF hafıza gibi üstün yeteneklere haiz.

EHPOD ile Türk F-16’ları hava savunma sistemlerinin tehdidi altındaki bölgelerde çok daha güvenli operasyon yapabilme imkanına kavuşmuş oldu.

Kaynak: M5

Hazırlayan: Abdullah Şentürk

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close