ABD, İtalya'ya AIM-9X Block II Sidewinder füzelerinin satışını onayladı - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

ABD, İtalya’ya AIM-9X Block II Sidewinder füzelerinin satışını onayladı

Abone Ol 

ABD Dışişleri Bakanlığı, İtalya’ya 90,6 milyon dolar tahmini maliyetle AIM-9X Sidewinder füzeleri ve ilgili ekipmanların satışını onayladığını açıkladı.

ABD merkezli savunma sitesi Defence Post tarafından verilen bilgilere göre; ABD Dışişleri Bakanlığı, İtalya’ya 90,6 milyon dolar tahmini maliyetle AIM-9X Sidewinder füzeleri ve ilgili ekipmanların satışını onayladı.

İtalya Ocak 2024’de, 28 adet AIM-9X Sidewinder Blok II+ Taktik Füze, 4 adet AIM-9X Blok II+ Taktik Güdüm Birimi, 8 adet AIM-9X Eğitim Füzesi (CATM) ve 2 adet AIM-9X CATM Güdüm Birimi satın almak için talepte bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Satış, NATO’nun savunma misyonunu desteklemek üzere İtalya’nın F-35 filosu için eğitim füzeleri ve güdüm birimleri sağlayarak İtalya’nın mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama kabiliyetini geliştirecektir.” ifadeleri kullanıldı.

AIM-9 Sidewinder kısa menzilli bir havadan havaya füzedir. Sidewinder NATO ülkeleri arasında en yaygın kullanılan havadan havaya füze olarak dikkat çekerken, ABD ve diğer 27 ülke için 110.000’den fazla füze üretilmiştir.

AIM-9X Sidewinder Block II+, bir veri bağlantısı ile fırlatmadan sonra kilitlenme özelliği ekler. Böylece füze önce fırlatılabilir ve daha sonra F-35 veya F-22 gibi 360 derecelik çatışmalar için uygun donanıma sahip bir uçak tarafından hedefine yönlendirilebilir.

Teslimatların 2024’ün dördüncü çeyreğinde yapılması planlanırken, ana yüklenici ise savunma sanayi kuruluşu RTX olacak.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close