Savunma Sanayiine “Derman” - M5 Dergi
Makaleler

Savunma Sanayiine “Derman”

Abone Ol 

Önemli hususlardan biri, yedek parça bulunabilirliği, servis edilebilirlik ve işletme maliyetleridir ki Derman sadece bir araç olarak ortaya çıkmamış, bir proje olarak her açıdan değerlendirilmiş ve bahsi geçen bütün satış sonrası operasyonlar için yurt içinde ve dışında maksimum verimlilik sağlanmıştır.

Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. (KOE) ailesi içerisinde başkanlığını bizzat kendimin yaptığı, savunma sanayiinin geleceği, ihtiyaçları ve KOE’nin savunma sanayiindeki yeri gibi konuların görüşüldüğü olağan toplantılarımızdan birinde; sektörün kullandığı alt sistemlerin hacimlerinin ve ağırlıklarının arttığı, bu birimlerin sevkiyatı ve çalıştırılabilmesi için daha büyük, daha güçlü ve güvenilir taktik tekerlekli araç ihtiyacı olduğu tespitinde bulunduk.

Bu tespitin yanı sıra sektörün, son kullanıcı belgesi gibi onaylar nedeniyle zaman zaman aksaklıklar yaşadığının da farkındaydık.  Yabancı ülkeler tarafından adeta dayatılan bu onaylar, projelerin zaman planlarının yönetilemez hale gelmesine sebep oluyordu. Bazen ürün almak hiç mümkün olmuyordu.

Hem teknik hem de idari bir çözümün oluşturulması, savunma sanayii için önemli bir ihtiyaçtı, bu düşüncelerin bir tezahürü olarak 8×8 Derman aracının projesini başlattık. O zaman tespit edemediğimiz tek konu, aracımıza vereceğimiz isim olmuştu.

Her projede olduğu gibi Derman projesinin de ilk evrelerinde zaman ve bütçe yönetimi hesapları yapıldı. Akabinde mümkün olduğunca yerli olacak şekilde tedarikçi ve potansiyel çözüm ortakları gözden geçirildi. Bu noktada son kullanıcının nasıl bir araç istediği, teknik anlamda neler beklediği çok önemliydi. Aselsan, Roketsan gibi sektörün devleri ile irtibat kuruldu ve gereksinimler belirlendi.

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yayınladığı bir geliştirme projesi de oldukça yol göstericiydi ve bize ışık tuttu. Şu an Derman’ı birçok farklı maksatla kullanılabilecek çok amaçlı bir araç haline getirdik.

Bundan sonraki aşamada ise Derman araç ailesi oluşturma hedefimiz bulunmaktadır. Bu araç ailesinde 4×4’ten başlayan ve 12×12’ye kadar uzanan Entegre Lojistik İhtiyaçların önemi bilinerek ortaklanmış araçlar bulunmaktadır.

Devamı M5 Dergisi Ekim 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close