Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) - M5 Dergi
Makaleler

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC)

Abone Ol 

FARC, 1960’lı yıllarda Kolombiya Komünist Partisi’nin askeri kanadı olarak Manuel Marulanda liderliğinde kurulmuştur. Bir dönem üye sayısı 18 bine ulaşan örgüt, 45 milyon nüfuslu Kolombiya’nın yüzde 40’ının üstünde etkili olmuştur. Bu dönemde Kolombiya’da çok sayıda fidye ve kaçırılma olayından sorumlu olan örgüt, bölgede büyük oranda kokain ticareti yapmıştır.

Terör kelimesi, Latince Terrere’den gelmekte ve korkutmak, dehşete düşürmek, caydırmak gibi anlamları içermektedir. Günümüzdeki terörizm kavramı ise siyasi bir hedefi gerçekleştirmek amacıyla korkutmak, dehşete düşürmek yöntemiyle gerçekleştirilen şiddet eylemlerine karşılık gelmektedir.

Terörizm literatüründe çok çeşitli tanımlamlar yapılsa da ülkeler arasında uzlaşılmış bir terör tanımına ulaşmak mümkün değildir. Bu sebeple klasik tabiriyle birileri için terörist olanlar diğerleri için özgürlük savaşçısı olarak nitelendirilebilmektedir.

Uluslar, tarih boyunca çeşitli terör eylemleri ile karşı karşıya kalmışlardır. Günümüzde ise terör artık uluslararası bir nitelik kazanmıştır. Ekonomik, siyasal ve kültürel alanda yaşanan gelişmeler, toplumsal değişimlere yol açmış, bu bağlamda terörün geleneksel anlam ve işleyişinde de değişim kaçınılmaz olmuştur.

Bugünkü anlamıyla terörizm, radikalizm ve teknolojinin kesişme noktasıdır. Terör örgütleri, genelde bir alt kimlik yaratma amacı ile toplumdaki ayrılıkları körüklemektedirler.

KURULUŞU ve İDEOLOJİSİ

Bir Latin Amerika ülkesi olan Kolombiya’da iç çatışmalar ve terörizm sebebiyle büyük sorunlar yaşanmıştır. Kolombiya’daki en önemli terör örgütleri arasında yer alan FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) uzun yıllar boyunca ülkede eylemler gerçekleştirmiştir.

Kolombiya’daki bölgesel terör hareketlerinin geçmişi, 1920-1930’ların köylü hareketleriyle başlamıştır. Yerel gruplar, arazi sahiplerinin, kahve üreten gündelik işçilere uyguladığı zorlu çalışma şartları ve arazi mülkiyeti kaynaklı çatışmalara sebebiyle örgütlendi.

Yetkililerin bu gruplara karşı güç kullanması, 1930’ların ortasındaki yerel direnişin silahlı bir harekete dönüşmesinin bir aşamasını oluşturdu.

Yine 1948’den 1958’e kadar Kolombiya’daki “La Violencia” adlı, kanlı sivil savaş döneminde Kolombiya Muhafazakar Partisi ve Kolombiya Liberal Partisi arasında çatışmalar yaşanmış ve bu çatışmalar, pek çok örgütün doğmasına sebep olmuştur.

FARC, Kolombiya Komünist Partisi’nin askeri kanadı olarak kuruldu. Sonrasında resmi olarak Parti’den ayrıldı. İdeoloji ve siyasal hedefleri Jacobo Arenas tarafından belirlendi. Arenas, 1982’deki 7. Gerilla Konferansı’nın ana organizatörüydü ve FARC’ın Halk Ordusu’na dönüşümü için gerekli adım ve hedefleri içeren “Stratejik Plan”ın hazırlayıcısıydı.

İlk EP (Ejercito del Pueblo-Halk Ordusu) bu konferans sırasında kabul edildi ve Arenas grubunun öncülüğünde başlattığı sosyolojik mücadelenin FARC’ın yasadışı ve yasal mücadele biçimlerinin bir kombinasyonu ile on yıl içinde siyasi gücü ele geçirmesi olduğunu vurguladı. Bu yöntem Marksistlerin ve komünistlerin “her türlü mücadele biçiminin birleşimi” olarak ifade ettiği yöntemdir. Bu yüzden grubun hem siyasi hem de askeri yönleri şekillendirilmiştir.

KOKAİN TİCARETİNDEN BİR MİLYAR DOLAR GELİR

FARC, 1960’lı yıllarda Kolombiya Komünist Partisi’nin askeri kanadı olarak Manuel Marulanda liderliğinde kurulmuştur. Bir dönem militan sayısı 18 bine ulaşan örgüt, 45 milyon nüfuslu Kolombiya’nın yüzde 40’ının üstünde etkili olmuştur.

Örgüt Kolombiya’da çok sayıda fidye ve kaçırılma olayından sorumlu olup yakın tarihe kadar 700’e yakın rehineye sahip olmuştu. Örgütün bölgede büyük oranda kokain ticareti yaptığı ve yılda bir milyar doların üzerinde gelir elde ettiği tahmin edilmektedir.

İdeolojik olarak Sosyalizm ve Bolivarizmi benimsemiştir. Bolivarizm sebebiyle eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez tarafından açık olarak destek görmüş, bu sebeple de  iki ülke pek çok kez savaşa yaklaşmıştır.

Devamı M5 Dergisi Ekim 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close