Editörden Ekim 2019 - M5 Dergi
Editörden

Editörden Ekim 2019

Abone Ol 

Merhaba kıymetli okuyucularımız…

Birbirinden değerli isimlerin kaleme aldığı yeni bir sayıyla karşınızdayız.

Dergimiz baskı aşamasına geçtiği saatlerde, Fırat’ın doğusuna harekât başladı.

Kapak makalelerimizde de altı çizildiği gibi, “Barış Pınarı Harekâtı, Suriye’de dokuzuncu yılına giren ve Türkiye’yi de tehdit eden iç savaşta, bir milat niteliğinde. Birden fazla nedenle hem bölgesel hem de küresel çapta etkileri olacak harekât, PYD/YPG terör örgütünün aşama aşama işgal ettiği topraklardan sökülüp atılmasını, evlerinden-yurtlarından edilen insanların yuvalarına dönmesini sağlayacak. Terör örgütünün yenilmesi, küresel stratejisinde bölgeye büyük önem veren ABD’nin de yeniden hesap kitap yapmasına neden olacak.”

Güneyinde terör koridoru istemeyen Türkiye’nin, hem bölgeyi terörist unsurlardan temizlemek hem de güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nda Allah, ordumuzun yar ve yardımcısı olsun.

***

Dergimiz, Ankara’da ikincisi düzenlenen “Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi”nden sonra şimdi de “5. İstanbul Güvenlik Konferansı (2019)”un “Basın Sponsorları” arasında yerini aldı. 

5. İstanbul Güvenlik Konferansı, küresel ölçekte katılımla 6-8 Kasım 2019 tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilecek. “Yeni Dünya Ekonomi ve Güvenlik Mimarisi” olarak belirlenen ana tema, eş zamanlı devam eden uluslararası bir araştırma projesinin de temel başlığı.

5. İstanbul Güvenlik Konferansı (2019); “Görece var olan İkinci Dünya Savaşı sonrası düzeninin nasıl dönüşebileceği konusunda dünya ekonomi ve güvenlik mimarisi ile ilgili yeni inisiyatifler başlatılabilir mi?”, “Bu alanda yeni kriterlerin ipuçları üzerine düşünceler geliştirilebilir mi?” gibi sorulara cevap aramayı ve dünyanın ilgisini çekerek karar vericileri bu konuda düşünmeye davet edecek bir çağrı yapmayı, önemli merkezlerin inisiyatif senaryolarını analiz ederek Türkiye için sonuç ve olası politika önerileri ortaya koymayı öngörüyor.

Konferans kapsamında alt ve eş etkinlikler olarak; 3. Türkiye-Körfez Savunma ve Güvenlik Forumu (2019), geçen yıl olduğu gibi Katar Savunma Bakanlığı Silahlı Kuvvetler Stratejik Araştırmalar Merkezi işbirliğinde “Körfez Güç Mimarisi ve Ekonomik Güvenlik” ana teması altında, 2. Türkiye-Afrika Savunma Güvenlik ve Uzay Forumu ise “Afrika Güvenlik Mimarisi ve Türkiye” ana teması altında, eş zamanlı icra edilecek. Ayrıca Uzay Ekosistemi ve Güvenliği Çalıştaylarının ilki, “Yeni Uzay Ekonomi ve Güvenlik Mimarisi” ana teması ile bu yıl yapılacak.

Okurlarımızın, 5. İstanbul Güvenlik Konferansı’nı kaçırmamasını öneriyoruz.

***

Tarih aslında, ondan ders almayanlar için tekerrür ediyor. Geçmişi doğru öğrenmek, geleceği doğru planlamayı da beraberinde getiriyor. M5 olarak güncel konularla birlikte geçmişe dönük tarihi olayları da sayfalarımızda düzenli olarak sizlere sunmaya gayret gösteriyoruz.

Bu sayımızda, Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Çağdaş Yüksel, ‘Birinci Dünya Savaşı’nda Teşkilat-ı Mahsusa’yı kaleme aldı. Emekli Tümgeneral, Araştırmacı-Yazar Bahtiyar Türker de geçmişten günümüze ‘Kadın Liderler’i inceledi.

***

Dergimiz baskıya hazırlandığı saatlerde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in annesi Kadire Demir’in vefat ettiğini öğrendik. M5 ailesi olarak merhumeye rahmet, Sayın Demir ve ailesine başsağlığı diliyoruz.

Kasım sayımızda görüşmek ümidi ile.

Saygılarımla…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close