Pentagon Uzay Tabanlı Lazer Silahı Test Etmek İstiyor - M5 Dergi
Makaleler

Pentagon Uzay Tabanlı Lazer Silahı Test Etmek İstiyor

Abone Ol 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri 2020 bütçesinde, yeni nesil füze savunması, parçacık ışınları, daha güçlü lazerler ve diğer yeni teknolojiler geliştirmek için 304 milyon dolar talep etti. Yetkililer, bu tür silahlarla Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran’dan gelen yeni füze tehditlerine karşı koymayı planladıklarını söylüyor.

Pentagon, kurumun 2020 bütçe önerisine göre, çeşitli uzay tabanlı silah türlerini keşfetmeye yönelik yoğun çabaların bir parçası olarak yörüngede nötr (elektriksel olarak şarj edilmemiş) bir parçacık ışınını test etmek istiyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri 2020 bütçesinde, yeni nesil füze savunması, parçacık ışınları, daha güçlü lazerler ve diğer yeni teknolojiler geliştirmek için 304 milyon dolar talep etti.

Yetkililer, bu tür silahlarla Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran’dan gelen yeni füze tehditlerine karşı koymayı planladıklarını söylüyor.

Pentagon bu alanda iki çalışma yürüttüğünü açıkladı. Çalışmaların ilki, lazerlerle donatılmış uyduların fırlatma rampasından çıkan düşman füzelerini etkisiz hale getirip getiremeyeceği konusunda 15 milyon dolarlık bir keşif olarak öne çıkıyor (Savunma yetkilileri daha önce bu lazerlerin megawatt sınıfında olması gerektiğini söylemişti). Araştırmacılar bu çalışmayı altı ay içerisinde bitirmeyi planlıyor.

İkincisi, fotonları ışık hızında hareket eden lazerlerin aksine, ışık hızına yakın seyahat eden atom altı parçacıkların akışlarıyla füzeleri parçalayan farklı bir yönlendirilmiş enerji şekli olan uzay bazlı nötr parçacık ışınlarının bir çalışması için bütçe talep ediyorlar.

Aslında bu öneri Pentagon’un ilk düşük enerjili bir hızlandırıcı (nötr parçacık ışını) silahı geliştirme tavsiyesi değil. ABD Savunma Bakanlığı, 1980’lerin ortasında, potansiyel nükleer saldırılara yanıt vermek için Stratejik Savunma Girişimi Örgütünü kurdu. Örgüt, 13 Temmuz 1989’da, Laboratuvar, Roket Gemisinde Işın Deneyi’nin kısaltması olan BEAR adlı bir deney yaptı. Amaç, uzayda düşük enerjili bir hızlandırıcı/nötr parçacık ışını (NPB) hızlandırıcısı çalıştırmaktı. Böyle bir hızlandırıcı tarafından üretilen ışını ile gelmekte olan bir savaş başlığının devre dışı bırakılması amaçlandı.

11 DAKİKALIK DENEY BAŞARILIYDI

BEAR deneyi, bir NPB hızlandırıcısının çalışmasını ve nötr ışının uzayda öngörüldüğü şekilde yayılmasını, türünün ilkinde bir NPB alan fiziği verisinin elde edildiğini ve BEAR hızlandırıcısının kurtarma işleminde hayatta kalma ve normal çalışmaya devam etme yeteneğini gösterdi.

Savunma amaçlı uzay tabanlı silah sistemleri için NPB teknolojisinin daha da gelişmesini önemli ölçüde geciktirecek hiçbir beklenmedik fenomenle karşılaşılmadı.

Laboratuvar Direktörü Sig Hecker elde edilen başarı hakkında şunları söyledi: “Los Alamos, diğer devlet kurumları ve endüstri uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından dört yıllık çalışmanın doruk noktası olan bu yük, birkaç dakika sonra Dünya’nın atmosferinden kaçan ve yüzlerce nötr (elektriksel olarak şarj edilmemiş) parçacık ışınlarını veya NPB’leri ateşleyerek tarih yazdı.

Devamı M5 Dergisi Ağustos 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close