Mısır’ın Donanma Modernizasyon Faaliyetleri - M5 Dergi
Makaleler

Mısır’ın Donanma Modernizasyon Faaliyetleri

Abone Ol 

Doğu Akdeniz’de yapılan hidrokarbon kaynak keşifleri, bölgenin jeopolitik önemini katmerlemiş bulunuyor. Bu kaynakların paylaşımı ve enerji piyasalarına arzlarının sağlanması, kıyıdaş ülkeler kadar küresel güçlerin de içinde bulunduğu bir güç mücadelesine neden oldu. Bu arka plana ilaveten Suriye İç Savaşı’nın doğrudan ve dolaylı etkileri ile yarattığı güvenlik tehditleri, Doğu Akdeniz’deki güvenlik ortamını karmaşıklaştırmış bulunuyor.

Bu arka planda Mısır, 2013 darbesinden sonra bölgesel güç olma iddiası ile yoğun bir silahlanma programı yürütmekte. Mısır’ın silahlanmasının bölgede bayrak gösterme, enerji kaynaklarının güvenliğini sağlama ve terörle mücadele gibi açık hedefleri olduğu kadar, Türkiye’ye karşı bir pozisyon alma gibi örtük bir hedefi olduğunu düşündürecek emareler mevcut. Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile hızla pekiştirilen askeri işbirliği, bu pozisyonun bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Mısır’ın bu askeri dönüşüm ve modernizasyon sürecinde en dikkat çeken yatırımları deniz kuvvetleri alanında olmakta. Son beş yılda deniz kuvvetleri için büyük çaplı gemi tedarik programları yürütülüyor. Bu programlar, Mısır’ı çok daha etkin bir bölgesel deniz gücü haline getirme potansiyeline sahip.

MISIR DENİZ KUVVETLERİ

1970’lerin sonundan itibaren silahlı kuvvetlerinin büyük kısmı ABD yapımı araç-gereç ile donatılan Mısır’ın deniz kuvvetleri, 1990’ların sonlarına kadar diğer komutanlıklara kıyasla bütçeden görece daha az pay almıştı. 2000’lerin başlarında artan bir ivme ile devam eden donanma modernizasyonu, 2013 Temmuz ayındaki askeri darbeden dolayı bir müddet kesintiye uğradı. Darbe nedeniyle ABD, yabancı askeri finansman (Foreign Military Financing; FMF) programı ile serbest bırakmış olduğu USD1.3 milyarlık askeri yardım paketini dondurdu. Öte yandan Almanya, Türkiye ve Hollanda ile de yürütülen modernizasyon ve tedarik projeleri sekteye uğradı. Ancak askıya alınan projelerin önemli bir bölümü, 2014 itibarıyla tekrar yürürlüğe girdi.

Darbeye kadar Türkiye ile önemli askeri işbirliği programları olan Mısır, Yonca Onuk’a 2010 yılında altı adet MRTP-20 tipi yüksek süratli hücumbot sipariş vermişti. İlki 2011 Aralık ayında teslim edilen MRTP-20’lerin geri kalan beş adedi, teknoloji transferi ile İskenderiye Tersanesi’nde üretildi. Darbeden hemen önce Mısır’la diğer askeri gemi platformlarının yanı sıra insansız hava araçları için de görüşmeler yürütülmekteydi.

Sahil Güvenlik teşkilatı hariç yaklaşık 16.500 personele sahip olan Mısır Deniz Kuvvetleri, ülkenin Akdeniz ve Kızıl Deniz’deki 2.000 km’lik sahil şeridinin güvenliğinden sorumludur. Bu iki denizin coğrafi konumu nedeniyle Mısır, birbirinden ayrı iki filoyu idame etmekte.

Karargâhı İskenderiye’de olan deniz kuvvetlerinin Akdeniz filosunun ana üsleri Port Said ve Mersa Matruh; Kızıldeniz filosunun ana üsleri ise el Gardaka, Safaga ve Süveyş’te bulunuyor. Kızıldeniz filosu halen Suudi Arabistan öncülüğünde yürütülmekte olan Yemen harekâtına da aktif biçimde destek veriyor.  Akdeniz filosunun ise özellikle enerji rekabetinden dolayı yakın gelecekte tüm Doğu Akdeniz’i kapsaması ve giderek daha uzun menzilli karakollara çıkması beklenebilir.

MODERNİZASYON PROJELERİ

2013 Temmuz ayındaki darbeden hemen sonra Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) mali desteği ile silahlı kuvvetleri için kapsamlı bir modernizasyon faaliyeti başlattı. Bu çerçevede Fransa, Rusya ve Çin gibi ülkelerle büyük boyutlu silah anlaşmaları imzalandı. Bunlar arasında en dikkat çekici hamlelerden biri, Fransa ile imzalanan anlaşmalarla tedarik edilen deniz platformları oldu.

Mısır önce 2014 Temmuz ayında dört adet Gowind sınıfı korvet siparişi verdi. Bunu 2015 Şubat ayında 24 adet Rafale savaş uçağı ve bir adet FREMM sınıfı firkateyni kapsayan bir anlaşma takip etti. Aynı yılın Eylül ayında da iki adet Mistral sınıfı helikopter çıkarma gemisi (landing helicopter dock – LHD) için bir anlaşma imzalandı.

Devamı M5 Dergisi Haziran 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close