Biri Bizi Gözetliyor: Güvenlik Kameraları - M5 Dergi
Makaleler

Biri Bizi Gözetliyor: Güvenlik Kameraları

Abone Ol 

İnsanoğlu zamanda yolculuk düşünü gerçekleştirmeye, anı ölümsüzleştirmekle başladı. Fotoğrafın icadıyla bir süre avundu ama bu şekliyle anı ölümsüzleştirmeyeceğini anladı. An, dondurulmuştu ama eksik bir şeyler vardı. Ölümsüzleştirilen o anda insanların neler düşündükleri ya da neler konuştukları merak ediliyordu. Merak sonucu da görüntü canlandırıldı ve işin içine ses girince de merak edilen şeyler gerçekleştirilmiş oldu…

Önceleri sinemada kullanılan kamerayı zamanla ceplerimize hapsettik ama kameranın bizi hapsedeceğinin farkına varamadık… Ne zamana kadar?  Biri bizi gözetleyene kadar.

GÜVENLİK KAMERASI NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Çevremizde sıkça rastlarız; “İşyerimiz 7/24 Güvenlik Kamerası ile İzlenmektedir” vs… İlkin önemsemeyiz ya da yadırgamayız. Ne zamana kadar? Bir haber izlerken “olay an be an kameraya kaydedildi” anonsunu duyduğumuz ana kadar.

Görüntüler ya biri tarafından kaydedilmiştir ya da rastlantı eseri güvenlik kamerasının görüş alanı içinde olmuştur. Görüntülerin biri tarafından kaydedilmesi bizce kabul edilebilir gelir ama güvenlik kamerası tarafından kaydedilmişse o zaman işler değişmeye başlar.

Gelişen teknolojinin getirdiği kolaylık ve ekonomiklikten yararlanarak, alana göre değişen kamera sayına bağlı bir sistemle her yeri gözetleme ve denetleme imkânına kavuştuk.

Güvenlik kameralarının sistem ve çalışma prensipleri kameralarda olduğu gibidir. Olmazsa olmazı objektif, görüntü işlemcisi (CCD), kayıt deposudur…

Objektiften geçen ışık, görüntü işlemcisine gelir, gelen görüntüye göre işlemci elektrik sinyalleri oluşturur. Elektrik sinyaline dönüşen ışık, işlemcide işlenir ve görüntü depolanır.

Günümüz teknolojisinde depolama için yüksek kapasiteli diskler kullanılmaktadır. Kameranın çalışması için güç de gerekmektedir. Bu güç de sistemin bağlı olduğu enerji kaynağından sağlanır.

Şifrelenerek kaydedilen görüntülerin izlenebilmesi için şifre çözücü bir aygıt gerekir. Bu, bir televizyon olabileceği gibi okuyucu (decoder) olarak kullanılan öteki aygıtlar da olabilir. Şifrelenen görüntüler, bu tür aygıtlar aracılığıyla çözülür ve kaydedilen görüntü, tarafımızca izlenir.

Karanlık ortamlarda çekim yapabilmek için ışık kaynağına gereksinim vardır. Bazı güvenlik kameraları, gece görüş özelliklerinden dolayı ışık kaynağına ihtiyaç duymazlar. Hava karardığında ya da ışıksız ortamda algılayıcılar (sensörler) aracılığıyla havanın karardığını algılayan objektifin çevresine yerleştirilen ledler, kızıl ötesi ışınlar yayarlar ve cisimlere çarpıp dönen kızıl ışınlar, bu ışınlara duyarlı objektiflerce algılanır ve aynı şekilde görüntü işlemcisine gelen ışık sayesinde karanlıkta da görüntü elde edilir. Bu görüntüler genellikle siyah-beyazdır. Teknoloji gelişimine bağlı olarak harekete duyarlı kameralar da kullanılmaya başlandı. Depolamadan kazanç elde etme amaçlı geliştirilen bu kameralar, görüş alanı içindeki hareketlere tepki verir ve hareketi algıladıkları anda kayda girerler.

GÖRÜNTÜ KALİTESİ YA DA ÇÖZÜNÜRLÜK…

Herhangi bir görüntü izlediğimizde, görüntü net değilse “ne kötü kamera” deriz. Aslında suç kamerada değildir. Kamera artık teknolojik olarak eskidiği için ne yazık ki yapacağı fazla bir şey de yoktur.

Bazı TV kanallarında da aynı durumla karşılaşırız. Bir kanal için “pırıl pırıl” derken, öteki kanal için “gözlerimiz bozuldu” deriz. Yani SD yayın yapan bir kanal izlerken gözlerimiz bozulur, HD yayın yapan bir kanal izlenirken ortalık “pırıl pırıl” olur…  Şimdi artık 4K yayına geçen kanallar var ama K’nın önündeki rakam nerede duracak şimdilik belli değil.

Güvenlik kameraları, sabit kullanılabildikleri gibi hareketli de kullanılmaktadır. Sabit kameraların kullanıcısı olmadığı için görüş alanı içerisindeki olaylar, denk gelirse kaydedilir.

İş yoğunluğu yüksek olan işyerlerinde ve yerleşim yerlerinde önlem amaçlı kullanılan MOBESE kameralar, hareketli kameralara en güzel örneklerdir.

MOBESE kamera sistemi merkezden yönetilir. Alana hakim yerlere kurulan kameralar kullanıcı tarafından yukarı-aşağı (tilt), sağa-sola (pan) çevrinme, yakınlaştırma-uzaklaştırma (zoom in/zoom out), netlik özellikleriyle istenildiği gibi kullanılır ve kamera istenilen yere yönlendirilir.

Devamı M5 Dergisi Haziran 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close