STM, IDEF 2019’da Yenilikçi Ürün ve Hizmetlerini Sergiledi - M5 Dergi
Kapak

STM, IDEF 2019’da Yenilikçi Ürün ve Hizmetlerini Sergiledi

Abone Ol 

Defense News Top 100 listesinde dünyanın en büyük savunma şirketleri arasına giren STM, kazanmış olduğu kabiliyetleri daha da derinleştirme ve yeni ürünler ortaya çıkarma vizyonuyla faaliyetlerine kararlılıkla devam ediyor.

Türk savunma sanayinin öncülerinden STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., askeri deniz platformları, otonom sistemler, siber güvenlik konuları başta olmak üzere uydu ve radar teknolojileri, Komuta Kontrol Sistemleri, sertifikasyon ve danışmanlık alanlarındaki yenilikçi ürün ve hizmetlerini bu yıl 14”üncüsü düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) sektör profesyonelleri ile buluşturdu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde kurulan STM,  yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği ürün ve kabiliyetleriyle IDEF 2019’da önemli anlaşmalara da imza attı.

YENİ VE GELİŞTİRİLMİŞ ÖZELLİKLERİYLE OTONOM DRONE SİSTEMLERİ

STM’nin önemli yatırım projeleri arasında yer alan ve Türkiye’de bir ilk olan kamikaze droneların da bulunduğu otonom drone sistemleri ilk kez IDEF 2017’de sergilenmiş ve büyük ilgi toplamıştı. IDEF 2019’da ise sabit kanatlı kamikaze ALPAGU, döner kanatlı kamikaze KARGU ile keşif ve gözetleme maksatlı TOGAN gelişmiş özellikleriyle ziyaretçilerle buluştu.

TOGAN’nın gelişen özelliklerinin başında, yeni optik pod sisteminin eklenmesiyle birlikte artan çözünürlük kalitesi, havada kalış süresinin uzaması, otomatik görev değişimi, KARGU’lar ile müşterek harekât yapabilme ve yenilenen dış tasarımı geliyor.

Hafifletilmiş platformu ile kolay taşınabilirlik sağlayan ALPAGU ise mühimmat kapasitesi muhafaza edilerek 3,9 kg’dan 1,9 kg’a indirilen ve gelişmiş görüntü işleme ve hedef tespit yetenekleri kazandırılan özellikleriyle fuarda yerini aldı.

SÜRÜ KARGU’LAR  İLK KEZ IDEF 2019’DA

Hâlihazırda hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de güvenlik güçlerinin envanterinde bulunan ve sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin vurucu görev üstlenen KARGU da daha uzun havada kalış ve görev süresi yanında yeni tasarımı ve hafifliği ile IDEF 2019’da sergilendi.

Geliştirdiği platformlara yapay zekâ destekli sürü teknolojilerini uygulayan STM, 20’li sayılardaki KARGU platformuyla icra edilen çoklu drone harekâtının örneklerini ilk kez IDEF 2019’da ziyaretçilere sundu.

Sürü KARGU, Türkiye’de mühimmat taşıyan drone sistemleriyle yapılmış ilk gösterimi de oluşturuyor. Sahada kendini tekil olarak ispat etmiş KARGU’ların gelecek yıl sürü kabiliyetiyle de aktif hale gelmesi için çalışmalara devam ediliyor.
KARGU’nun ardından TOGAN ve ALPAGU’nun da yakın gelecekte güvenlik güçlerinin envanterine girmesi bekleniyor. Gelişmiş özellikleriyle Türk Savunma Sanayinde kısa sürede yer edinen bu ileri teknoloji ürünlerin, uluslararası pazarda gördüğü ciddi ilgiyle, STM’nin ihracat hedeflerine önemli katkılar yapması bekleniyor.

ASKERİ DENİZ PLATFORMLARI

Türkiye’de askeri denizcilik alanının öncü şirketi STM, sahip olduğu tasarım kabiliyetini ve yer aldığı önemli projeleri de IDEF 2019’da sergiledi. Bunlar arasında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bilgi birikiminden faydalanarak önemli görevler üstlendiği Ada Sınıfı Korvet (MİLGEM Projesi) de yer aldı. Türk savunma sanayinin gurur projesi olan MİLGEM’de önemli görevler üstlenen STM, kazandığı tecrübeyle sağladığı askeri denizcilik kabiliyetlerindeki çeşitliliği fuar boyunca ziyaretçilere sundu.

Fuarda ilgi çeken bir diğer proje ise STM’nin Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını gözeterek sıfırdan tasarladığı Pakistan Denizde İkmal Gemisi oldu. Bu proje aynı zamanda Türk savunma sanayinde tek seferde yapılmış en büyük askeri gemi ihracat projesi olma özelliği taşıyor.
STM, tasarım ve malzeme paketinin yanı sıra geminin üretimi sırasında da Pakistan’ın Karaçi Tersanesi’ne teknik destek sağlayarak mühendislik açısından örnek bir proje gerçekleştirmiş oldu.

Bugün askeri denizcilik alanında tasarım, inşa ve modernizasyon konularında yerli endüstrinin geliştirilmesi için çok ciddi katkılar sağlayan STM’nin Sualtı Optik Haberleşme Sistemi, Hava Savunma Harbi Fırkateyni TF4500, Yüksek Süratli Hücumbotu FAC55 ve TS1700 Denizaltısı da IDEF 2019’da sergilenen proje ve ürünler arasında yerini aldı.

Devamı M5 Dergisi Mayıs 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close