IDEF 2019: Türk Savunma Sanayinin Küresel Vitrini - M5 Dergi
Kapak

IDEF 2019: Türk Savunma Sanayinin Küresel Vitrini

Abone Ol 

Savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında milli imkânların ve son teknolojinin kullanımının gittikçe daha fazla önem kazanmasına paralel olarak Türk savunma sanayinde ulusal katkının ciddi oranlara vardığı görülmektedir. İthalat-ihracat, alınan siparişler ve toplam ciro rakamlarına pozitif olarak yansıyan bu gelişim süreci IDEF 2019’da ortaya konan proje, ürün ve hizmet çeşitliliğine de yansımıştır.

“…tekniğin ve sanatların her türlü ilerlemelerine uygun olarak üretilen silahlar ve savaş gereç ve araçları, memleketin ekonomisi ile ilgilidir. Ordunun saydığımız gereksinimlerini, memleket içinde hazırlamak esas olmalıdır…”

M. Kemal Atatürk

Günümüz güvenlik ortamında tehditlerin her anlamda çeşitlendiği, özellikle de savunma sanayindeki bağımlılığın en ciddi tehdit unsurlarından birini arz ettiği uluslararası konjonktürde ulusal savunma sanayinde atılan adımlar, hayati bir öneme haizdir. Kıbrıs sorunu, PKK terör örgütüyle mücadele gibi pek çok konu dışa bağımlılığın azaltılarak ulusal savunma sanayinin geliştirilmesinin ne derece elzem olduğunu gözler önüne sermektedir.

Bu minvalde, savunma sanayindeki atılımıyla %60’lar oranında yerli katkıya ulaşan Türkiye, bu oranı ileriye götürme konusundaki kararlılığını sürdürmektedir. Kendi kendine yeterli olmanın ötesine geçerek teknoloji, ürün ve hizmetlerini ihraç eden bir ülke olma hedefi taşıyan Türkiye, sektördeki işbirliklerine zemin oluşturacak önemli bir organizasyon olan IDEF’e de ev sahipliği yapmaktadır.

1987 yılında düzenlenen Türkiye’nin ilk Savunma ve Güvenlik Fuarı olan IDEA Fuarı ile birlikte 32’nci yılını dolduran Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın 14’üncüsü 30 Nisan-3 Mayıs 2019 tarihinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde icra edilmiştir.

Türk savunma sanayisi ürünlerinin sergilendiği IDEF, iki yılda bir düzenlenmekte ve dünyanın en büyük 5 savunma sanayi fuarından birini teşkil etmektedir. Yoğun ilgi gören IDEF 2019’a 71 ülke ve 3 uluslararası kuruluştan 150 heyete mensup 588 heyet üyesi katılım göstermiştir. Ülkelerinin savunma tedarikinden sorumlu heyet üyeleri arasında;

15 Bakan (Azerbaycan, Burundi, Cibuti,  Gabon,  Guatemala, Gine, Gine Bissau, İtalya, Karadağ, Nijer, Pakistan, Tanzanya, K.K.T.C., Uganda, Zambiya),

13 Genelkurmay Başkanı (Arnavutluk, Brezilya, Cibuti, Kamerun, Gambiya, Gürcistan, K.K.T.C., Katar, Kosova, Orta Afrika, Senegal, Tunus, Ürdün),

4 Genelkurmay Başkan Yardımcısı (Belarus, Bosna Hersek, Kore, Kırgızistan),

1 Kara Kuvvetleri Komutanı (Umman),

2 Deniz Kuvvetleri Komutanı (Romanya, Ukrayna),

3 Hava Kuvvetleri Komutanı (Gana, Kuveyt, Malezya),

4 Sahil Güvenlik Komutanı (Bahreyn, Bangladeş, Endonezya, Pakistan),

15 Bakan Yardımcısı (Arnavutluk,  Angola, Azerbaycan (3), Belarus, Çekya,  Endonezya,  Kazakistan, Kore (2), Sırbistan, Türkmenistan, Ukrayna, Zimbabve),

13 Müsteşar veya eşidi (Bosna Hersek, Brezilya (2), Gabon, Gambiya, İtalya, K.K.T.C., Kuzey Makedonya, Pakistan, Romanya, Slovenya, Ukrayna, NATO (Gen.Sek.Yrd.),

2 Emniyet Genel Müdürü (Kosova, Katar) yer almıştır.

Dünya savunma sanayi firmalarını buluşturan ve ülkelerarası savunma sanayi işbirliği faaliyetlerine zemin oluşturması anlamında önemli bir platform görevi gören IDEF, bölgesinin en büyük fuarı olarak öne çıkmaktadır.

IDEF’19’da 71 ülkeden 580’i yabancı 481’i yerli olmak üzere 1061 firma yer alırken, yerli firmaların yoğun katılımı ulusal savunma sanayinin gelişimi ve küresel rekabetteki yeri anlamında memnuniyet vericidir.

Fuar esnasında 75 imza töreni gerçekleşmiştir. İhracat kapsamında Türk savunma sanayi şirketi FNSS ve Endonezya PT Pindad firmaları arasında Orta Ağırlıkta Tank Seri Üretim sözleşmesi, ASELSAN ve Ukrayna STE arasında SKIFT Anti-Tank Füze sistemi için termal kamera tedarik sözleşmesi, ASELSAN ve STE arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyacına yönelik yazılım tabanlı askeri telsiz tedarik sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Gine Cumhuriyeti arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır.

KKTC Polis Genel Müdürlüğü, SSB ve ASELSAN arasında Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri (KGYS) ve Plaka Tanıma Sistemi Projesi KKTC Paketi Sözleşmesi imza altına alınmıştır. Sistemin KKTC Paketi kapsamında, ihtiyaç bildirilen 161 noktada, 345 sabit kamera, 94 hareketli kamera, 22 lazer PTZ kamera ve 237 şerit plaka tanıma sistemi kurulumunun yanı sıra KGYS Merkezi olarak kullanılacak binada gerekli modernizasyon işlemleri ve merkezi yazılımların KKTC’de kullanılmasına yönelik uyarlamalar gerçekleştirilecektir. Sahada kurulum ve devreye alma çalışmaları başladıktan sonra 12 ay içerisinde sistem kabullerinin yapılması planlanmaktadır.

Fuar kapsamında ürün ve proje tanıtımının yanı sıra tanıtım günü, panel, sunum gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Fuarın 2’nci günü Millî Savunma Bakanlığı, 3’üncü günü İçişleri Bakanlığı Tanıtım Günü etkinlikleri gerçekleştirilmiş, fuar alanı içinde tesis edilen Tedarikçiler Bölgesi’nde, büyük katılımcı firmaların Tedarik/Satın Alma/ARGE bölümlerinin yetkilileri ile küçük üreticiler bir araya getirilerek aralarındaki iş imkânlarının geliştirilmesi sağlanmıştır. Güncel konularda dört panel ve sekiz sunum düzenlenirken, Kariyer Günü aracılığıyla üniversite öğrencileri ile katılımcı firmaların insan kaynakları personelinin temas kurması sağlanmıştır.

Devamı M5 Dergisi Mayıs 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close