Editörden Mayıs 2019 - M5 Dergi
Editörden

Editörden Mayıs 2019

Abone Ol 

Merhaba kıymetli okuyucularımız…

Yepyeni bir sayı ile tekrar karşınızdayız.

Değerli isimlerin kaleme aldıkları önemli konularla dolu dolu bir içerik sizi bekliyor.

Savunma ve güvenlik alanlarında önemli bir tanıtım, pazarlama ve işbirliği platformu haline gelen, zırhlı muharebe araçları, insansız kara araçları, roketler ve güdümlü füze gibi silahların aralarında bulunduğu birçok ürünün yer aldığı IDEF, bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle 14. kez kapılarını açtı. Bu sayımızda, 71 ülkeden 580’i yabancı 481’i yerli 1061 katıldığı fuarla ilgili detayları geniş bir şekilde işledik.

“NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri almasına kadar giden süreci ve ABD ile olan gerginlikleri daha iyi anlayabilmek için Türkiye-ABD/Türkiye-NATO ilişkilerindeki sorunlar ve tartışma konularını bazı yönleriyle ele almakta fayda bulunmaktadır.” Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, S-400 tartışmaları ışığında Türkiye-ABD/Türkiye-NATO ilişkilerindeki sorunları ve tartışmalı konuları etraflıca kaleme aldı.

“Türkiye yakın tarihinin bir nevi jeopolitik, uluslararası ilişkiler ve savunma politikaları alanında arşivi olma niteliğini taşıyan M5 dergisinin okurlarına yeniden merhaba. M5 dergisi, görsel medyada 1994 yılında başlayan kariyerimi, yazılı mecraya taşımama vesile olmuştu. Ve bundan 16 yıl önce bu dergi için kaleme aldığım ilk yazılarımdan biri de Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’in, İran’ı hedef alacak olası bir operasyonuydu…”

Yıllar sonra M5 okurlarına bu satırlarla tekrar merhaba diyen deneyimli gazeteci Mehmet A. Kancı bu kez ABD-İran gerilimini yazdı. “İran’ın Kaderi Birçok Ülkenin Geleceğini Belirleyecek mi” sorusuna cevap arayan Kancı’nın yazısının her satırını dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

Prof. Dr. Ulaş Başar Gezgin’in kaleminden son dönemin yükselen yıldızı Çin’in, Vietnam ile olan ilişkilerini okuyacaksınız. “Sömürgecilikten Yoldaşlığa, Oradan Nereye” diye soran Gezgin yazısında ayrıca ABD ve Çin ekonomilerinin karşılıklı bağımlılığına dikkat çekiyor.

Çin ile dosyamız bununla sınırlı değil. “Çin Kâğıttan Bir Komünist mi” başlığını verdiği yazısında Dr. Barış Adıbelli hem geçmişten günümüze Çin’i hem de 26-27 Nisan’da Pekin’de yapılan Kuşak ve Yol Girişimi’nin ikinci zirvesini ve sonuçlarını yazdı.

“Ele geçirdiği topraklardan sökülüp atılsa da varlığını farklı unsurlar üzerinden sürdürmeye devam eden DEAŞ’ın etkisi belli ki uzun dönemde kendini göstermeye devam edecektir” diye bir uyarıyla yazısına başlayan Dr. Öğretim Üyesi Övgü Kalkan Küçüksolak, “DEAŞ’ın Küresel Mirası: Yabancı Terörist Savaşçılar ve Aileleri” konusunu kaleme aldı.

Bahtiyar Türker, “Bilgi Çağı Lideri” başlığını verdiği yazısını enfes üç ayrı öyküyle detaylandırıyor. Bir çırpıda okuyacağınız yazısında Türker,  sadece liderliği tanımlamıyor, asıl liderin kim olduğunu gösteriyor bizlere.

“Asıl savaşan her zaman bilgi oldu; stratejiler, gelişmiş teknolojiler, yenilikler savaştı. Savaşlar, alanlarda değil, daha plan ve hazırlık aşamasında kazanılıyor…” Levent Uysal bu yazısında bizlere bilginin gücünü hatırlatırken değerli akademisyenler Uğur Batı ve Timur Yılmaz, yaşadığımız çağı ve gelecekte bizi nelerin beklediğini yazdılar.

İnsanoğlu sadece yaşadığımız dünyayı kirletmedi. Uzay Hukuku Uzmanı Mustafa Serhat Kaşıkara, henüz farkında olmadığımız ama zamanla büyük sıkıntılara neden olacak o büyük tehlikeyi, uzay çöplerini masaya yatırdı.

Bu sayımızda yer alan ve adlarını yazamadığım, her biri alanında söz sahibi ve uzman olan tüm yazarlarımıza sonsuz teşekkür ederim.

Dergimizin bu ay itibarıyla künyesinde bazı değişiklikler oldu. Dolmabahçe Yayın Grubu, görülen lüzum üzerine M5 Yayın Yönetmeni olarak görevlendirdiği Murselin Tan ile yollarını ayırma kararı aldı. Bunun üzerine bu kişi tarafından sosyal medya ortamlarında dolaşıma sokulan ve şirketimizin şahsi manevisini hedef alan asılsız iddialar ortaya atılmıştır. Konuyla ilgili hukuki işlemler başlatılmıştır.

Haziran sayımız da görüşmek ümidi ile.

Saygılarımla…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close