Meskûn Mahal Muharebeleri ve Türkiye - M5 Dergi
Kapak

Meskûn Mahal Muharebeleri ve Türkiye

Abone Ol 

Çeçenistan, Irak, Suriye’de karşımıza çıkan bu direniş yöntemindeki teknikler, terör örgütlerinin de dikkatini çekti. Bu tekniklerin terör örgütlerine öğretilmesinde, bölgede kaosun derinleşmesini ve bu sayede istedikleri jeo-politik hedeflere ulaşmayı amaçlayan işgalci güçlerin de katkısı oldu. Örneğin Amerikan Özel Kuvvet unsurları, Suriye’de PYD terör örgütüne bu yönde eğitimler verdi.

Suriye’nin kuzeyindeki Ayn el-Arap’ta (Terör örgütünün Kobani olarak adlandırdığı yer) iki terör örgütünün karşı karşıya gelmesinin ardından Türkiye’de terör örgütünün uzantıları tarafından şehir merkezlerinde adeta bir isyan provası yapıldı. 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen olayların bilançosu oldukça ağırdı. Olaylar sırasında 53 kişi hayatını kaybetti, 221 vatandaş ile 139 polis yaralandı. Çıkan olaylarda 144 özel bina ve iş yeri, 16 kamu binası, 17 özel ve kamu bankası, 4 okul, 88 özel araç, 40 kamu aracı ve bir parti binası tahrip edildi. Yakın tarihimizde “Kobani olayları” olarak anılan şiddet hareketi, Türkiye’nin yıllardır yürüttüğü terörle mücadele formatının dışına çıkılması gerektiğinin göstergesiydi.

Bu çerçevede terör örgütünün sadece kırsaldaki değil, şehir merkezlerindeki faaliyetlerini zaten takip eden güvenlik bürokrasisi hükümetle de gerekli istişareleri yapıp ve onay alındıktan sonra harekete geçti. 2015 yılının başında 2’nci ve 3’üncü Ordu’da çok kritik seminerler gerçekleştirildi. Ancak bu konuda ciddi sıkıntılar vardı. Birincisi Çözüm Süreci devam etmekteydi. İkincisi ve belki de daha önemlisi, o tarihlerde TSK içindeki FETÖ militanları varlıklarını sürdürüyordu. Buna rağmen devletin kararlılığı neticesinde bu seminerlerde “Toplumsal Olay Görünümlü Terörist Eylemler” konusunda ayrıntılı bilgiler aktarıldı ve birliklerdeki personelin bu yönde eylemlere karşı eğitilmesi konusunda talimatlar verildi. Alınan karar gereğince ilgili birliklere “Toplumsal Olay Görünümlü Terörist Eylemler” konusunda çok sayıda eğitim verildi. Bu eğitimlerin önemi, 24 Temmuz 2015 tarihinde başlayan operasyonlarda çok daha net anlaşıldı. Evet, Türkiye, bu operasyonların ardından aynı yılın kış aylarına doğru, bilinen adıyla “şehir merkezlerinde teröristle mücadele” ile tanıştı. Teknik ismi “Meskûn Mahal Muharebesi” olan bu çatışma biçiminin, ülkemiz açısından yabancı olduğu bir gerçekti. FETÖ unsurları, Nusaybin örneğinde olduğu gibi TSK’yı sırtından hançerlemeyi sürdürmesine rağmen, gösterilen kararlılık, yapılan görev değişiklikleri ile mücadele sürdürüldü ve terör örgütü şehir merkezlerinden temizlendi.

Aslında yakın coğrafyamızdaki gelişmelerden dolayı bu muharebeyi gözlemleme imkânı buluyorduk. Rusya’nın Çeçenistan operasyonlarında, Irak’ın 2003’teki işgali sonrası yaşanan çatışmalarda ve son olarak Suriye’deki iç savaşta bu muharebe biçiminin önemli örneklerini görmüştük. Ancak bu 2015 yılına kadar Türkiye’ye yabancı bir kavramdı. Bu tarihten itibaren PKK ile yürütülen mücadelenin yanı sıra, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda DEAŞ, Zeytin Dalı Harekâtı’nda da PYD/YPG terör örgütleri ile meskûn mahallerde mücadele edildi. Önümüzdeki dönemde de Fırat’ın doğusu ve Münbiç’te olası terör örgütlerine karşı meskûn mahal muharebelerinin gündemimize gelmesi bekleniyor. Peki, meskûn mahal muharebesi ile ilgili ne kadar bilgiye sahibiz? Bu muharebe çeşitlerinin zorlukları nedir? Bunları özet olarak aktarmakta fayda
olacaktır.

TERÖRÜN BOYUT DEĞİŞTİRMESİ

Dünyada teknolojik gelişimin ilerlemesiyle en çok değişim yaşanan alanlardan biri de askeri alan oluşturmaktır. İnsanlık tarihinin gelişimiyle askeri gelişimin gösterdiği paralellikler bunun en önemli göstergesidir. Hatta günlük hayatta kullandığımız birçok teknolojik cihaz, sistem vs. ilk başta askeri alanlarda kullanılmış, daha sonra günlük hayatımıza girmiştir. Özellikle Soğuk Savaş’ın bitimiyle beraber askeri alandaki değişiklikler yeni harp metotlarını beraberinde getirmiştir. Elbette bunlar geçmişteki donanımdan, bilgiden bağımsız değildir.

Devamı M5 Dergisi Mart 2019 Sayısında…

Etiketler
Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close